Buffett ‘Japonya’ya daha çok yatırım yapacağım’ dedi, hisseler uçtu

Dünyanın en büyük borsa yatırımcılarından Berkshire Hathaway'in CEO'su Warren Buffett, 2020 yılında 6 milyar dolar yatırım yaptığı 5 büyük Japon şirketine ek yatırım yapmayı düşündüğünü açıklayınca şirketlerin hisse senetleri sert yükseldi.

Ekonomi 12 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Buffett, Japon şirketlerine yeni yatırımlar yapacağını açıkladı. Nikkei ile yaptığı bir röportajda Buffett, 2020 yılında 6 milyar dolar yatırım yaptığı 5 büyük Japon şirketine ek yatırım yapmayı düşündüğünü ve buradaki mevcut yatırımlarından “çok gurur duyduğunu” söyledi. Buffett, “Hafta içinde söz konusu şirketlerle iş konusunda fikir alışverişi yapmak ve desteğimizi vurgulamak için bir araya gelmeyi planlıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından dün Japonya’nın öğleden sonraki seansında Mitsubishi Corp. hisseleri yüzde 2,7, Mitsui & Co. yüzde 2,6, Itochu Corp. yüzde 2,5 ve Marubeni Corp. yüzde 3,7 yükseldi. Sumitomo Corp. yüzde 2,7 yükseldi.

Bu hisseleri seviyor

Buffet’ın yatırım holdingi Berkshire Hathaway’in portföyünde 2022 sonu itibarıyla birçok dev şirketin hissesi bulunuyor. Warren Buffet, dolaşımdaki Apple hisselerinin yüzde 5.7’sinin sahibi ve hisselerin yıl sonu itibarıyla değeri 119 milyar dolar. Apple hisseleri portföyün yüzde 39’unu oluşturuyor. Warren Buffet Apple hisselerinin önemli bölümünü 2016 ile 2019 arasında yalnızca 35 milyar dolara satın almıştı. 34.2 milyar dolar değerindeki Bank of America hisseleri de portföyün yüzde 11’ini oluştururken, söz konusu şirketin dolaşımdaki hisselerinin yüzde 12.9’u Buffet’in elinde bulunuyor.
Petrol devi Chevron da Buffet’ın sevdiği şirketlerden. Buffet, Chevron’un dolaşımdaki hisselerinin yüzde 8.5’inin sahibi ve bu hisseler portföyde yüzde 9.7’lik pay ile üçüncü sırada yer alıyor.
Buffet her öğlen şirket merkezinin karşısındaki McDonald’s’ta hamburger yerken içtiği Coca-Cola’nın da hissedarı. Coca-Cola’nın 25.4 milyar dolar değerindeki hissesi portföyünün yüzde 8.2’sini oluşturuyor. Coca-Cola’nın dolaşımdaki hisselerinin yüzde 9.2’si Buffet’ın elinde bulunuyor.
22.4 milyar dolarlık American Express hissesi portföyde yüzde 7.2’lik paya sahip ve milyarder yatırımcı söz konusu şirketin dolaşımdaki hisselerinin yüzde 19.97’sinin sahibi.

Herkes kaybetti, bir tek Buffet kazandıHerkes kaybetti, bir tek Buffet kazandı

“Sogo shosha” olarak bilinen Japonya’nın en büyük 5 ticaret şirketi, enerji ve metallerden gıda ve tekstile kadar birçok ürün grubunda gösterdikleri faaliyetlerle biliniyor. Bu şirketler üreticilere de hizmet veriyorlar. Bu ticaret şirketleri, Japon ekonomisinin büyümesine yardımcı olmaları ve küreselleşmesine katkıda bulunmasıyla dikkat çekiyorlar.

Konu bankacılık krizi: Beyaz Saray Warren Buffett'ı 'defansa' çağırdıKonu bankacılık krizi: Beyaz Saray Warren Buffett’ı ‘defansa’ çağırdı

 

 

Warren Buffet, 2022’de 22,8 milyar dolar zarar etti ama gelecekten ümitliWarren Buffet, 2022’de 22,8 milyar dolar zarar etti ama gelecekten ümitli

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.