İnşaatta ithal işçi dönemi: Vietnam ve Filipinler’den geliyorlar

İnşaatta işçi sorunu derinleşiyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren yurtdışına Türk işçi götürmek bir yana artık Türkiye’deki projeler için Vietnam ve Filipinler’den işçi getirdiklerini söyledi.

Ekonomi 5 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Bina dışı yapılarda işçilik endeksi yüzde 108,78 oldu.

Depremden sonra artan konut inşaatları nedeniyle inşaatta çalışacak işçi bulma sorunu derinleşince müteahhitler çareyi Filipinler ve Vietnam gibi Uzak Doğu’dan işçi ithal etmekte buldu. Oysa Türkiye ile Vietnam arasındaki mesafe 7 bin 105 kilometreyi, Filipinler ile ise tam 8 bin 814 kilometreyi buluyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren yurtdışına Türk işçi götürmek bir yana artık Türkiye’deki projeler için Vietnam ve Filipinler’den işçi getirdiklerini söyledi. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) 25. yıl kutlamalarında Türkiye’de Gayrimenkulün Çarpan Etkisi başlıklı Ankara Gayrimenkul Zirvesi düzenlendi.
Zirvede konuşan Erdal Eren, kamuda tasarruf önlemlerine dikkat çekerek durdurulacak projeler için firmalara kesin tasfiye imkanı getirilmesini istedi. Eren bunun yapılmaması halinde sektörün çok zor duruma düşeceğini bildirdi. Ekonomi gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre iç piyasada bir daralma yaşandığını dile getiren Eren iç pazardaki daralma dönemlerinde agresif şekilde yurtdışı projelere yöneldiklerinin altını çizdi. Yurt dışında üstlenilen projelerin 509 milyar lirayı aştığını söyleyen Erdal Eren buna karşın çalıştıracak eleman bulmakta büyük zorluklar yaşadıklarını söyledi. Eren yurtdışına Türk işçi götürmek bir yana artık Türkiye’deki projeler için Vietnam ve Filipinler’den işçi getirdiklerini belirtti.

Türkiye ile Vietnam arasındaki mesafe 7 bin 105 kilometre, Filipinler ile Türkiye arasındaki mesafe ise 8 bin 814 kilometre.

Baran: Çok kârlı diye herkes müteahhit oldu

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da inşaat sektöründeki eleman sıkıntısına dikkati çekerek sorunun bir an önce çözülmesi temennisinde bulundu. Türkiye’de sanki zorunlulukmuş gibi tüm gençlerin üniversiteye gittiğini vurgulayan Baran eleman probleminin üretim ve hizmetler sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. İnşaat ve müteahhitlik alanlarının 250 sektörle birlikte çalıştığını aktaran Baran sektörün ülke ekonomisi için önemine işaret etti. Ancak Türkiye’de gayrimenkul sektörünün uzun süredir genel büyüme oranının üzerinde bir performans gösterdiğini belirten Baran yıllar önce müteahhitlikte çok kâr olduğu gerekçesiyle birçok kişinin bu sektöre girdiğini söyledi. Baran o süreçten sonra da sektörde büyük sıkıntıların başladığını ifade etti.

Zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Neşecan Çekici ise sektörün iki milyon istihdam sağlarken 300’den fazla alt sektörü de desteklediğini söyledi. Gayrimenkul endüstrisinin ülkenin modernleşme sürecinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Çekici sürdürülebilir ve yenilikçi projelerle gayrimenkul dünyasını ileriye taşımak için azimle çalıştıklarını bildirdi.
Gayrimenkulün çatı platformu olarak özel sektör ile kamudaki kanaat önderlerimizi daha sık bir araya getireceklerini ifade eden Neşecan Çekici “Gayrimenkul ekonomiler için çarpan etkiye sahiptir. Doğru kurgulanan bir gayrimenkul endüstrisi kalkınma hızını geometrik olarak artırır” dedi.

Gönül: GYO’lara ilgi arttı

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül GYO’lar ve Gayrimenkul Yatırım Fonu modellerine ilginin giderek arttığını belirtti. Gönül 2021 yılında 95 milyar lira olan GYO piyasa değerinin bugün 350 milyar liraya çıktığını belirtirken borsada işlem gören GYO sayısının 47 olduğunu ve bunun artacağını söyledi.
Gönül GYF büyüklüğünün ise 15 milyar liradan 75 milyar liraya çıktığını anlatırken fon büyüklüğünün mayıs sonu itibarıyla 82.5 milyar liraya çıktığını ifade etti.

İnşaat malzemesine deprem ve seçim dopingiİnşaat malzemesine deprem ve seçim dopingi

İnşaat işçi ücreti aylık 40 bin lira oldu, yine de işçi bulunmuyor, müteahhitler ithal işçi istiyorİnşaat işçi ücreti aylık 40 bin lira oldu, yine de işçi bulunmuyor, müteahhitler ithal işçi istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.