Cumhuriyet altını basmaya yetişemeyen Darphane ikinci fabrikayı da kurdu

Cumhuriyet altını talebini karşılamakta zorlanan Darphane Kartal'daki yerleşkesinde yeni bir Cumhuriyet altını üretim fabrikası kurdu. Yüksek teknolojili tesis birkaç aya kadar devreye girecek ve yüksek talepten kaynaklanan gecikmeler sona erecek.

Ekonomi 14 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Darphane'nin Beşiktaş yerleşkesindeki mevcut fabrikasında tek vardiyada günde ortalama 300-400 kilogram Cumhuriyet altını basılıyor.

Hükümetin dezenflasyonist sürecin başladığını ilan ettiği temmuz başına kadar vatandaşlar enflasyona karşı ‘güvenli liman’ olarak altını seçmeye devam etti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre altın fiyatlarındaki yükseliş fiziki altın talebine de olumlu yansıdı. Talebi karşılamakta zorlanan Darphane sorun aşmak için de kısa süre sonra devreye girecek ikinci bir Cumhuriyet altını üretim fabrikası kurdu. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim çeyrek altın üretiminde mayıs ve haziran rakamlarının değişkenliğine işaret ederek üretim miktarının vatandaşların ve kuyumcuların altın talebinin seyrine göre değiştiğini söyledi.

Hekim Darphane’nin Beşiktaş yerleşkesindeki mevcut fabrikasında tek vardiya olarak günlük ortalama 300-400 kilogram Cumhuriyet altını basıldığını belirtti. Dönemsel olarak oluşan aşırı taleple birlikte teslimatlarda gecikmeler olduğunu aktaran Hekim “Bu sorunun önüne geçmek maksadıyla Darphane’nin Kartal’daki yerleşkesinde yeni bir Cumhuriyet altını üretim fabrikası kuruldu. Birkaç aya kadar devreye almayı planladığımız yeni tesis mevcut fabrika kapasitesinin çok üstünde üretim yapacak modern ve yüksek teknolojiye sahip. Yeni fabrikanın devreye alınmasıyla Cumhuriyet altınlarında yaşanan dönemsel talep artışlarında gecikmelere fırsat vermeden vatandaşlarımızın talepleri karşılanacaktır” diye konuştu.

Fiyat iç ve dış etkenlerle değişiyor

Hekim’e göre yeni tarihli altınlar yoğun talep görüyor. Cumhuriyet ziynet altınlarında tarih değişikliği miladi takvim yılı başında, Cumhuriyet sikke altınlarında ise her yıl Cumhuriyet Bayramı’nda yapıldığını belirten Hekim şunları söyledi:

“Bu tarihlerde kullanıma sunulan yeni tarihli altınlar vatandaşlarımızdan daha yoğun bir talep gördüğünden her yıl 1 Ocak ve 30 Ekim tarihleriyle birlikte Cumhuriyet altınlarına olan talepte dönemsel bir artış oluyor. İlaveten, Cumhuriyet altınlarına olan talep artışı ya da azalışları küresel ölçekte yaşanan ekonomik ve politik gelişmeler sonucu altın fiyatında ons başına oluşan dalgalanmalardan da etkilenmektedir.”

Talebe yetişmek için fazla mesai yapan ve çareyi ikinci fabrikayı kurmakta bulan Darphane yılın ilk yarısında 11 milyon 413 bin 710 çeyrek altın üretti. Darphane’nin çeyrek altın üretimi ocakta 1 milyon 826 bin 950, şubatta 2 milyon 260 bin 660, martta 2 milyon 460 bin 130, nisanda 3 milyon 53 bin 660, mayısta 1 milyon 443 bin 870, haziranda 368 bin 440 adet oldu. En yüksek üretim nisanda görülürken geçen yılın ilk yarısına oranla toplam üretim artışı yüzde 3,6 olarak gerçekleşti.

Darphane’de altı aylık sürede 1 milyon 615 bin 585 yarım altın, 1 milyon 565 bin 802 tam altın, 135 bin 966 iki buçukluk ve 899 beşlik altın üretildi. Daha yılın ilk yarısında üretilen toplam ziynet altın sayısı 14 milyon 731 bin 962’ye ulaşırken bu rakam 2023 sonunda 24 milyon 434 bin 311 olabilmişti.

Kıymetli Maden Takip Sistemi ağustosta devrede

Hekim Darphane’de beşi ziynet, beşi de sikke olmak üzere farklı özelliklerde 10 çeşit Cumhuriyet altını üretildiğini belirtti. Gram altın üretiminin Darphane’nin yetkilendirdiği rafinerilerde yapılabileceğini anımsatan Hekim şöyle konuştu:

“Bu alanda üretim verisi takibi Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) ile gerçekleşebilecek. KMTS kapsamında faaliyet göstermek isteyen rafinerilerimiz Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nden izin almak zorundadır. Bu izin süreçleri halihazırda devam ediyor. Faaliyet izni verilecek kıymetli maden rafinerileri faaliyet izinlerini müteakiben en geç 15 gün içinde KMTS’ye kaydını yaptıracak. Sistemin, izin süreçlerinin ağustos sonuna kadar tamamlanarak devreye alınması hedefleniyor.”

Sabancı'dan sanata altın destek: Dokuz genç sanatçıya 240 Cumhuriyet AltınıSabancı’dan sanata altın destek: Dokuz genç sanatçıya 240 Cumhuriyet Altını

 

Kuyumcular altın bulamadı, Darphane çift vardiyaya geçtiKuyumcular altın bulamadı, Darphane çift vardiyaya geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.