Ekonomiye güven aralıkta kımıldadı ancak iyimserliğe geçemedi

Ekonomik güven endeksi aralık ayında kasıma göre yüzde 1,1 oranında artarak 96,4 değerini aldı. Ilımlı yükselişe rağmen ekonomik duruma ilişkin kötümserlik devam ediyor.

Ekonomi 29 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise organize perakendecilerin işlerin iyi olmadığına ilişkin açıklamalarına rağmen yüzde 4,5 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre üretmeyen ancak tüketimini kesmeyen Türkiye’de aralık ayında Ekonomik Güven Endeksi kasıma göre yüzde 1,1 oranında artarak 96,4 değerini aldı. Bu değer kasım ayında 95,3 idi. Aralıktaki sınırlı artış endeksi iyimserlik sınırı olan 100’ün üstüne çıkartamadı.  Endeks değerinin 100’den küçük olması ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.


En son seçim öncesi mayıs ayında 103.3 bandını aşarak iyimserliği yakalayan, haziran ayında yüzde 101.1’e gerileyen ekonomik güven endeksi o tarihten bu yana sürekli aşağıya giderek bir türlü toparlanamadı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre temmuz ayında 99.3, ağustos ayında 94.1, eylül ayında 95.4 olan ekonomik güven endeksi ekim ayında 96.5 iken kasım ayında yüzde 1,3 azalarak 95.3 değerini aldı. Aralıktaki yükselişe rağmen endeks seçimden bu yana 6.9 puan gerilemiş oldu.

Ekonomiye güven ekimde de 'iyimserliğe' geçemediEkonomiye güven ekimde de ‘iyimserliğe’ geçemedi

Tüketicinin güveni artmış

Aralık ayında alt endekslerde de ilginç gelişmeler gözledi. Enflasyonun mayıs ayına kadar zirve yapacağına ilişkin hükümet cephesinden gelen açıklamalara rağmen aralıkta tüketici güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6 oranında artarak 77,4 değerini aldı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi de aynen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA)verisi gibi yüzde 0,5’lik düşüşle 103,4 değerini almasına rağmen 100 olan ‘iyimserlik sınırı’nın üstünde kalmayı başardı. Merkez Bankası da mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi verisini 103,4 olarak açıklamıştı.

Perekandede de işler iyiymiş

Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,2 oranında artarak 112,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise organize perakendecilerin işlerin iyi olmadığına ilişkin açıklamalarına rağmen yüzde 4,5 oranında artarak 116,8 değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi ise siparişlerdeki önemli düşüş nedeniyle yüzde 3,3 oranında azalarak 88,0 oldu.

Organize perakendeyi 'Efsane Cuma' bile kurtaramadıOrganize perakendeyi ‘Efsane Cuma’ bile kurtaramadı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.