‘Faiz sabit kalacak’ dedikodusu mevduat faizini 5 puan düşürdü

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta perşembe günü politika faizini yüzde 30'da sabit tutacağına ilişkin dedikodunun yayılması üzerine birçok banka mevduat faizlerini en az 5 puan indirerek yüzde 40'tan 35'e düşürdü, KKM'den dönen müşterilere bile yüzde 43 yerine yüzde 37-40 faiz öneriliyor.

Ekonomi 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Politika faizinin artmayacağı dedikodusu üzerine birçok banka TL KKM'den dönen müşterilerine önerdiği yıllık yüzde 43 faizden bile geri adım attı.

Piyasalar nefesini tutmuş Merkez Bankası’nın (TCMB) 26 Ekim Perşembe günkü kararını beklerken politika faizinin yüzde 30’da sabit kalacağı dedikodusu son günlerde yıllık yüzde 40’ı bile aşan mevduat faizine büyük darbe vurdu. Dedikodunun yayılması üzerine maliyetini artırmak istemeyen birçok banka son iki günde 32 gün vadeli mevduat faizlerini yüzde 40-42’lerden yüzde 35-37 seviyesine kadar düşürdü.

Kur korumalı mevduattan (KKM) dönen müşterilerine 32 gün vadede yıllık yüzde 43 faiz veren bankalar bile en fazla yüzde 37-40 faiz öneriyor, politika faizi kararının açıklanacağı gelecek hafta içinse herhangi bir oran veremiyor. Uzmanlar seçimden bu yana faizi yaklaşık 20 puan arttığı için hacmi azalan kredilerden artık para kazanamayan bankaların mevduat faizleri nedeniyle de maliyet yükseltmek istemediğine dikkat çekiyor.

TCMB geçen ay kademeli artış mesajı vermişti

TCMB 21 Eylül’deki Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puanlık artışla yüzde 30’a yükseltmişti. Böylece Hafize Gaye Erkan yönetimindeki TCMB uyguladığı sıkı para politikasıyla hazirandan bu yana politika faizini toplam 21,5 puan artırarak 2003 Eylül ayından bu yana en yüksek nominal seviyesine yükseltmişti. Geçen ayki faiz artışı sonrası PPK yaptığı açıklamada “Kurul dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir” ifadelerine yer vermişti. Banka ayrıca faiz artışlarının devam edeceği mesajını yenileyerek “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” açıklaması yapmıştı.

Faizi yüzde 30'a çıkaran Merkez'e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!Faizi yüzde 30’a çıkaran Merkez’e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!

HSBC ‘250 baz puan artıp duracak’ demişti

İngiltere merkezli uluslararası banka HSBC, Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner imzasıyla yayımlanan önceki gün yayımlanan notta TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 32,5’e yükselteceğini, son çeyrekte başka faiz artışı yapmayacağını öngörmüştü.

Mevduat faizi düşünce Merkez'den faiz artış beklentisi 5 puana çıktıMevduat faizi düşünce Merkez’den faiz artış beklentisi 5 puana çıktı

Hakan Kara yabancı sermaye akışı için formülü verdiHakan Kara yabancı sermaye akışı için formülü verdi

Şimşek'e 'ortodoks politikaya geçiş'te tam notŞimşek’e ‘ortodoks politikaya geçiş’te tam not

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.