Fibabanka’dan ‘Daha büyük banknotlara ihtiyaç var, ATM’ler para saymaktan bozuluyor’ uyarısı

Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, büyük banknot ihtiyacının olduğunu ve şubelerde sıkıntı yaşandığını söyledi. Ev alım satımlarında şubelerde tüm gün para sayıldığını belirten Mert, ATM'lerin de para saymaktan dolayı bozulduğunu belirtti.

Ekonomi 22 Ekim 2024
Fibabanka Genel Müdürü Mert Genel Müdür Mert, daha büyük banknot ihtiyacı olduğunu ve şubelerde ciddi problemler yaşandığını belirtirken, operasyonel yükün de çok arttığını söyledi.

Tedavüldeki en büyük banknotun 200 TL olması nakit işlemlerde bankalarda sıkıntılar yaratıyor. Enflasyondaki artış nedeniyle nakit ödemelerde 200 TL’nin yetmemesi daha büyük banknot ihtiyacını artırıyor. Hükümet de bu soruna 7 bin TL üzerindeki ödemelerin banka ve finans kurumları üzerinden yapılması gibi geçici çözümler getiriyor. Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, katıldığı Bloomberg HT yayınında finans ve ekonomi gündemine yönelik değerlendirmelerde bulunurken, banknot ihtiyacına vurgu yaptı.

‘Operasyonel yük çok artıyor’

Genel Müdür Mert, daha büyük banknot ihtiyacı olduğunu ve şubelerde ciddi problemler yaşandığını belirtirken, operasyonel yükün de çok arttığını söyledi. Mert, “Daha büyük banknotlara yüzde 100 ihtiyaç var. ATM cihazları para saymaktan dolayı bozulmaya başladı artık bazı banknotları da koyamıyoruz. Şubelerde para sayma yükünden dolayı müşterileri ATM cihazlarına yönlendiriyoruz, o da ciddi problemler yaşatıyor” dedi. ATM’lerde banknot ihtiyacına yönelik maliyet yükünün arttığı uzun süredir bankacılık çevrelerinde konuşuluyor.

‘Bütün gün para sayılıyor’

Yeni banknot çıkışının öngörülen dönemde olmadığını belirten Mert, bu sürecin uzun bir süreç olduğunu yasal düzenlemelerinin de vakit aldığının altını çizerek, büyük banknot ihtiyacının operasyonel açıdan büyük yük getirdiğini vurguladı.

Kısa vadede çözülmesi gereken bir problem olduğunun altını çizen Mert, “Bazen şubelerde bir ev alımı satımı olduğu zaman birkaç cihazla birlikte kontrollü bir şekilde bütün gün boyunca para sayılıyor” dedi.

Piyasadaki banknotların yarısı 200 TL’lik

Tedavüldeki 200 liralık banknotların sayısı, piyasadaki toplam sayının  yüzde 49,22’si olurken, en büyük iki banknot olan 100 ve 200 TL’lik banknotların toplamı da piyasanın yüzde 69’unu oluşturuyor.  200 TL’nin Mayıs 2022 sonrası yükselişiyle Haziran 2023 sonrasında 100 TL’yi geçerek, piyasayı domine ettiği görülüyor. 2009 yılında piyasaya sürüldüğü ilk gün, 200 TL, 130 dolar ederken, günümüzde (6 Eylül 2024 dolar/TL 34,24) 5,84 dolar ediyor.

ATM'den deste deste para çekme dönemi: Enflasyona banknot dayanmayınca limitler arttıATM’den deste deste para çekme dönemi: Enflasyona banknot dayanmayınca limitler arttı

Enflasyona para yetiştiremeyen Arjantin 10 bin pesoluk banknot bastıEnflasyona para yetiştiremeyen Arjantin 10 bin pesoluk banknot bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.