İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverene aktarılan kaynak artırıldı

2023 sonu itibarıyla 197 milyar lira biriken İşsizlik Sigortası Fonu prim gelirlerinin oranı yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarıldı. Böylece işverenlere daha fazla kaynak aktarılmasının yolu açıldı.

Ekonomi 23 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Salgın sürecinde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği kapsamında işçi ve patrona sağlanan kaynaklarla varlığı 2 yılda 131 milyar liradan 90 milyar liranın altına kadar inen fonun, gelir-gider dengesi 2020’de eksi 28,3 milyar lira, 2021’de ise eksi 12,4 milyar lira olmuştu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre İşsizlik Sigortası Fonu prim gelirlerinin oranı 2024 yılı için yüzde 50 olarak belirlendi. Buna göre, söz konusu kanunda yüzde 30 olarak belirlenen İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranının, 2024 yılı için yüzde 50 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Prim gelirleri oranı 2023 yılında da yüzde 50’ye çıkarılmıştı. Böylece İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere daha fazla kaynak aktarılmasının yolu açılmış oldu.

Kanuna göre fondaki prim gelirlerinin şu amaçlarla kullanılması öngörülüyor:

“İş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdam artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmalarını yapmak ve fondan ödenmek üzere vize edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlar ile bunlardan ilgili mevzuatına göre kurum kadrolarına atanan ve kurumda çalışmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeleri gerçekleştirmek…”

Sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı kesintileri ve yüzde 1 devlet payı geliriyle büyüyen fonda 2023 sonu itibarıyla 196 milyar 950 milyon 756 bin lira birikmişti.

Covid-19 salgını sürecinde ise kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği kapsamında işçi ve patrona sağlanan kaynaklarla varlığı 2 yılda 131 milyar liradan 90 milyar liranın altına kadar inen fonun, gelir-gider dengesi 2020’de eksi 28,3 milyar lira, 2021’de ise eksi 12,4 milyar lira olmuştu.

‘Hortumu bağlamışlar merkeze’

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, X hesabından yaptığı paylaşımda şu yorumu yaptı:

Vergi uzmanı Ozan Bingöl de şu paylaşımı yaptı:

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.