JPMorgan’ın eski işlemcilerine manipülasyon nedeniyle hapis cezası

JPMorgan'ın eski üst düzey yöneticileri ve emtia işlemcileri dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu nedeniyle ABD'de hapis cezasına çarptırıldı.

Ekonomi 24 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD’li banka JPMorgan Chase’in değerli metaller masasının eski başkanı ve baş işlemcisi, sahtekarlık, dolandırıcılık ve piyasayı manipüle etmeye teşebbüsten hapis cezasına çarptırıldı. Bankanın altın ve gümüş işlemleri bölümü eski başkanı  Michael Nowak ve baş işlemcisi Gregg Smith, önceki gün Şikago’da mahkeme tarafından cezalandırıldı. Nowak bir yıl bir gün hapis ve 35 bin  dolar para cezası alırken, Smith’e iki yıl hapis ve 50 bin dolar para cezası verildi.

ABD Başsavcı Yardımcısı Vekili Nicole M. Argentieri yaptığı açıklamada, dünya çapında değerli metal piyasalarındaki en güçlü yatırımcılardan olan Smith ve Nowak’ın konumlarını kullanarak fiyatları kendi çıkarları doğrultusunda manipüle etmek için korkunç bir çabaya giriştiklerini söyledi.

Faiz totoda yeni tahmin: JPMorgan ve Deutsche Bank yüzde 30 dediFaiz totoda yeni tahmin: JPMorgan ve Deutsche Bank yüzde 30 dedi

Piyasayı böyle dolandırmışlar

İşlemciler fiyatları yukarı veya aşağı hareket ettirmek için sahte emirler verip daha sonra bu emirleri uygulamaya geçmeden hemen iptal ediyordu. Bu yolla piyasa fiyatlarını etkileyen işlemciler sonrasında yaptıkları işlemin tersine pozisyon alarak para kazanıyordu.

Smith ve Nowak, 2008’den 2016’ya kadar tam 8 yıl altın ve gümüş fiyatlarını manipüle etmek için bu tekniği kullandı. Smith, Nowak’a verilen mahkumiyet ABD’de verilen en büyük piyasa manipülasyonu cezalarından biri oldu. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre ikilinin işlemleri nedeniyle piyasa oyuncuları 10 milyon dolar zarara uğradı. Daha önce iki eski Deutsche Bank ve iki eski Bank of America işlemcisi de birer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.