KKTC’de asgari ücrete ikinci zam: 29 bin 640 TL’ye çıktı

Yılın başında asgari ücreti artıran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 5 ay sonra yüzde 23.5 oranında ikinci bir zam daha yaparak net 29 bin 640 TL’ye çıkardı.

Ekonomi 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
KKTC’de asgari ücret Türkiye’deki 17 bin 2 liralık asgari ücrete 12 bin 638 lira fark attı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 12 Ocak’ta 24 bin lira olarak belirlenen asgari ücret mayıs ayında yüzde 23.5 oranında artırılarak net 29 bin 640 liraya çıkarıldı. Artışla KKTC’de asgari ücret Türkiye’deki 17 bin 2 liralık asgari ücrete 12 bin 638 lira fark attı.
KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu komisyon toplantısı sonrası yaptığı açıklamada asgari ücretin brüt 34 bin 70 TL, net 29 bin 640 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Gardiyanoğlu 1 Mayıs 2024 itibarıyla geçerli olan asgari ücretin oy çokluğu ile belirlendiğini söyledi.
Asgari ücret ayrıca haftalık 7 bin 862 TL 30 kuruş, günlük bin 572 TL 46 kuruş ve saatlik 196 TL 55 kuruş olarak uygulanacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun tavsiye kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı, karara itiraz için 10 günlük süre bulunuyor.

İşveren ‘hayır’ dedi, işçi ve devlet onayladı

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Cengiz Alp ise “İşveren kesimi bu ülkedeki enflasyonun suçlusu değildir. İşveren tarafı ‘hayır’ oyu verdi. Asgari ücretin belirlenmesinde izlenen yöntem yanlıştır” açıklaması yaptı. Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu hayat pahalılığı oranının asgari ücrete yansıması taleplerini dile getirdi.

KKTC Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nda görüşülen asgari ücret artışına işveren muhalefet şerhi koydu. Mayıs ayından itibaren geçerli olacak asgari ücrette 5 bin 640 liralık artış işçi ve devlet temsilcilerinin oylarıyla kabul edildi. Türkiye’de ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafının talepleri kabul görmezken asgari ücret çoğunlukla işveren ve hükümet yetkililerinin oylarıyla belirleniyor.

İTO Başkanı: Asgari ücret yılda iki kez belirlenmemeliİTO Başkanı: Asgari ücret yılda iki kez belirlenmemeli

Asgari ücret üç ay içinde açlık sınırının altına düştüAsgari ücret üç ay içinde açlık sınırının altına düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.