Madencilik sektörü de, ‘gelecek kaygısı’ taşıyormuş

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci, 'toplumdaki algıyla, ulusal ve uluslararası yatırımları askıya alma noktasına getiren yasal düzenlemeler' nedeniyle madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi kaygılar taşıdıklarını açıkladı.

Ekonomi 18 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İlci'ye göre ormanların sadece binde üçünde madencilik yapılırken tüm ormanların tahrip edildiğine yönelik yönelik olumsuz algı bulunuyor.

Madencilik sektörünün tek işveren örgütü Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci, üyelerinin ülke ekonomisine toplam katkısının 3,5 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek kamuoyunda yıllardan beri madenciliğe karşı olumsuz bir algının hakim olduğundan ve madenciliğin öneminin yeterince anlaşılmadığından yakındı.

‘Madencilik sektörüne özel vurgu yapıldı’

Türkiye’nin toplam altın üretiminin yarıdan fazlasının üyelerince gerçekleştirildiğini belirten İlci yazılı açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

“”Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Program’da madenciliğe özel bir vurgunun yapılmış olması sektörümüz açısından umut verici. Böylelikle ülkemizin ekonomik performansı üzerinde madencilik sektörünün ne denli etkili olduğu en yetkili makamca teyit edilmiş oldu. Milli kaynakların ekonomiye kazandırılmadığı hiçbir programın başarıya ulaşması söz konusu değildir. Bu düşünceyle madenciliği kamu yararına faaliyet olarak tanımlayan, milli kaynakları aramayı ve üretmeyi stratejik bir ekonomi politikası sayan ve madencilik sektörünün sürdürülebilirliğini odağına almış bir iktisadi programın uygulamaya konması, karamsarlık içindeki madenciliğe yeni bir can suyu olacaktır.”

Tazminatları için direnen 170 madenciden altısı fenalaşarak hastaneye kaldırıldıTazminatları için direnen 170 madenciden altısı fenalaşarak hastaneye kaldırıldı

‘Ormanların sadece binde 3’ünde madencilik yapılıyor’

OVP’de madenciliğe özel bir vurgu yapılmasından memnun olduğunu ifade eden İlc ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni yasama yılında madencilik faaliyetlerini sınırlandıran bir yasal düzenlemeye gideceği yönündeki söylentilerin sektörde ciddi endişeye yol açtığını belirtti.

Toplumdaki olumsuz algıyla ulusal ve uluslararası yatırımları askıya alma noktasına getiren yasal düzenlemeler nedeniyle madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi kaygılar taşıdıklarını dile getiren MASİS Başkanğı İlci şunları söyledi:

“ Ormanlarımızın sadece binde üçünde maden üretimi yapılırken tüm ormanlarımızın tahribata uğratıldığına yönelik olumsuz algı, milli kaynakların ekonomiye kazandırılması çabasını gölgeliyor. Bunun için madenciliğe kamu yararı penceresinden bakılmalı. Çevre ve madenin her ikisinden de vazgeçmek gibi bir lüksümüz söz konusu olamaz. Gerek toplum gerekse kamu otoritesi konuya olan yaklaşımlarını bu gerçekten hareketle belirlemek durumunda.”

Akbelen'de 10. gün: Sinyal kesiciler, polis bariyerleri, hızar sesleri...Akbelen’de 10. gün: Sinyal kesiciler, polis bariyerleri, hızar sesleri…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.