McKinsey’den mutfak işine giren çıkar mı?

McKinsey’de dünyayı gezip sayısız proje yaparken ayrılıp mutfak işine girmek de ne? Ya da global bir şirketin bölge direktörüyken ayrılıp sürdürülebilir ürün satan pazar yeri kurmak nedir?

Ekonomi 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bazı işleri küçümsüyoruz sanırım. Ya da bize ve çevremize havalı gelmiyor olabilir. Onu yapana kadar da anlamıyoruz. Ancak mecbur kalırsak ve zor bir karar alıp istediğimiz işe girişince aldığımız keyfi anlayabiliyoruz.

40’ından sonra girişmek iyidir diyoruz, ikinci kariyerinize şimdiden hazırlanın. Bu konuda yapmanız gerekenler varsa da şimdiden başlayın, hatta otuzlarınızda bile başlamak iyidir.

Kendinize Yatırım Yapın! Ama onun kadar önemli olduğunu düşündüğüm ve kişisel olarak da çok da iyi olmadığım diğer bir konuda, çalışırken bir hobiye sahip olmak ve kendinize yatırım yapmak. Ve onun üzerine erkenden yoğunlaşmak ve üzerine çalışmak.

İlerde işinize bile dönebilir bu çalışmalar. İlgi alanımı nasıl işe dönüştürürümü iyi düşünün. Bu konudaki en iyi örneklerden biri, geçtiğimiz haftalarda Storytel’de yayınlanan ‘Rahat Battı’ podcastinde konuk ettiğim Kaan Sekban’ın yolculuğu.

Zaten biliyorsunuzdur ama ilham olması açısından bir kez daha paylaşayım. Hatta bu konuda kitap bile yazmış Kaan, ilk fırsatta alıp okuyun. Olmaz diye bir şey yok! Kaan Sekban’n hikayesini kendi kitabından okuyun!

Bankacılık kariyerinde 10 yıl çalışmış

Kaan, bankacılık kariyerinde tam 10 yıl çalışmış, bir taraftan müşterilere kredi satarken, diğer tarafta yurtiçi ve yurtdışında drama ve oyunculuk eğitimlerine katılmış ve kendini geliştirmiş. Katıldığı eğitimler her zaman istediği gibi gitmemiş elbette. Bazıları hayal kırıklığı olmuş, bazıları ise onu şimdiki mesleğine hazırlamış. Bu hazırlıkları yapmasa, asla işten çıkmaya ve istediği işi, komedyenliği yapmaya cesaret edemezdi.

Alın size gerçek hayattan hikayeler! Size çevremden de cesur örnekler verebilirim; yıllardır büyük şirketlerde finans yöneticiliği yapan bir dostum, bu arada marangozluk dersleri aldı ve evinin bir odasını atölyeye çevirdi. İleride hobi olmaktan çıkıp neden mesleğe dönüşmesin ki. Şimdiden evindeki tüm sehpa ve tabureleri kendisi yapmaya başladı bile.

Yirmi yıl sonra ‘yeter’ dedi

Yine beraber çalıştığım çok yakın bir arkadaşım, çalışırken oyunculuk dersleri aldı ve küçük rollerde oynamaya başladı. Yirmi yıl sonra yeter dedi ve ayrıldı. Şimdi mi ne yapıyor?

Yapımcılık, sevdiği yazarlarla ve yönetmenlerle çalışarak her sene sahneye oyunlar koyuyor ve ödüller alıyor. 10 sene önce koca şirketin lojistik sistemlerini kurmak için dünyayı turlarken belki de asıl istediğini yapmaya son on senedir başladı. Adım adım, sıfırdan başlayarak. Korkusuzca. Şimdi konuştuğunuzda daha önce hiç kurumsalda çalışmamış gibi, sadece tiyatro için yaptıklarını ve yapacaklarını anlatıyor keyifle.

Yine çok yakın bir arkadaşımızın hayali denize daha yakın olmak ve en azından hayatının bir kısmını deniz üzerinde geçirmekti. Teknesi İzmir’de yapılırken, Rusya’da çok önemli bir pozisyonda çok önemli işler yapıyordu. Buna rağmen Moskova’dan her hafta sonu uçağa atlayarak İzmir’e geldi ve teknesi yapılırken başında durdu. Harika bir pazarlama kariyeri varken, kendini Bodrum’da bambaşka bir işte çalışırken teknesinin yanında, hafta sonları da teknesinin üstünde buldu. Şimdi her fırsatta, hatta iş çıkışlarında teknesi ile gezebiliyor.

MCKinsey’den mutfak işine giren duydunuz mu?

Bazı işleri küçümsüyoruz sanırım. Ya da bize ve çevremize havalı gelmiyor olabilir. Onu yapana kadar da anlamıyoruz. Ancak mecbur kalırsak ve zor bir karar alıp istediğimiz işe girişince aldığımız keyfi anlayabiliyoruz.

Son zamanlarda çok fazla sayıda insanla tanışıyorum. Girişimcilik konusuna merak salınca ve daha çok girişim kurucusuyla tanışmaya başlayınca da çok iyi hikayeler dinliyorum. Son zamanlarda da global şirketlerin üst düzey pozisyonlarından ya da herkesin çalışma hayalleri kurduğu danışmanlık şirketlerinden ayrılıp kendi işini kuran insanlarla tanıştım.

Mutfak işine girmek de ne?

Herkesin hayali olan McKinsey’de dünyayı gezerken ve sayısız proje yaparken ayrılıp mutfak işine girmek de ne? Ya da global bir şirketin bölge direktörlüğünden kendi isteğiyle ayrılıp sürdürülebilir ürünler satan pazar yeri kuran var mıdır? Evet, ikisini de bizzat tanıyorum. Sadece Türkiye’de değil dünyada markalarını büyütmek için büyük uğraş halindeler.

Başa dönersek çalışırken ya da okurken ilginizi çeken alanları ve konuları belirleyin. Genelde iyi hikayeler ve iyi girişimler sizin severek yaptığınız bir işin ya da konuyu çözmek istemenizle daha başarılı oluyor.

Siz başlayın ve emek verin, gerisi gelir.

Tuğrul Ağırbaş Kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.

Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.

İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.

Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.

İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.

Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.