Meğer faiz artışı bitmiş: Merkez bankası başkanı Amerikalılara söylemiş

Bloomberg IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için ABD'de bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 'Faizde artış döngüsü bitti, likidite yönetimini en üst düzeyde tutmak istiyoruz" dediğini yazdı. Oysa AA haberinde bu sözlere yer vermemişti.

Ekonomi 18 Nisan 2024
TCMB Başkanı Karahan, politika faizinin bundan sonra artmayacağını söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği Washington’da Peterson Institute for International Economics panelinde yaptığı sunumda özet olarak “Bundan sonraki stratejimiz, en büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek” açıklaması yaptı. Anadolu Ajansı da 17 Nisan’da servis ettiği haberde Karahan’ın bu sözlerine yer verdi. Ancak Bloomberg’in haberinden öğrendik ki Karahan aynı toplantıda bir de ‘Artık faiz yükseltme döngüsü sona erdi, bundan sonra likidite yönetimiyle meşgul olacağız’ demiş ve TCMB’nin en son mart ayında politika faizini yüzde 50’ye yükselttiği artış döngüsü sona ermiş.

Haberde TCMB’nin para otoritesi için önemli bir döviz kaynağı olan swap işlemleri yoluyla ticari kreditörlerden daha az borçlanmayı planladığına dikkat çekilerek “Karahan bu işlemlerin likidite sorununa yol açtığını ve sıkı politika duruşunun sürdürülmesini zorlaştırdığını söyledi” dendi. Haberde şu ifadelere yer verildi: “Artış döngüsü sona erdiğine göre, likidite yönetimini en üst düzeyde tutmak istiyoruz” diyen Karahan, bankaların swap işlemlerine güvenmek istemediklerini söyledi.”

Bloomberg’in haberinde Fatih Karahan’ın “Artış döngüsü sona erdiğine göre likidite yönetimini en üst düzeyde tutmak istiyoruz” sözlerine yer verildi.

‘Hane halkının enflasyon beklentisi yüksek’

Haberde mart ayında faiz oranının yüzde 50’ye yükseltildiği agresif sıkılaştırma kampanyasının talebin normalleşmesine yardımcı olduğunu belirten Karahan’ın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36’ya ulaşma yolunda ilerlediğini sözlerine eklediği belirtilerek “Piyasalar ise hedefe ‘üç aylık bir gecikmeyle’ ulaşılacağına inanıyor. Öte yandan Karahan’a göre hane halkının beklentileri daha yüksek ve politika eylemi konusunda ‘çok daha az ikna olmuş durumdalar’. Karahan manşet enflasyonun yaz aylarından itibaren yavaşlamasının Türk lirası cinsinden daha fazla tasarrufu destekleyeceğini söyledi” dendi.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp de X hesabından Karahan’ın sunumunu paylaşarak hane halkının enflasyon beklentilerinin yüksek olmasına odaklanacaklarını söyledi:

Seçimden sonra döviz kurları artmayınca vatandaş TL mevduata döndüSeçimden sonra döviz kurları artmayınca vatandaş TL mevduata döndü

Karahan: Bundan sonraki stratejimiz rezerv biriktirmekKarahan: Bundan sonraki stratejimiz rezerv biriktirmek

Fatih Karahan sürpriz yapmadı: Merkez'den sabit faiz kararıFatih Karahan sürpriz yapmadı: Merkez’den sabit faiz kararı

Bloomberg: Karahan faiz indirimini yıl sonuna kadar erteleyebilirBloomberg: Karahan faiz indirimini yıl sonuna kadar erteleyebilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.