Milei’den ‘şok terapi’: Arjantin’de enflasyon 93,3 puan artarak yüzde 254,2’ye çıktı

'Şok terapisi' uygulayarak ekonomiyi ayağa kaldıracağı vaadiyle iktidara gelen Javier Milei iktidarında Arjantin'de enflasyon 93,3 puan birden artarak ocak ayında yüzde 254,2'ye çıktı.

Ekonomi 15 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin icraatleri vadettiği gibi ülke ekonomisini ayağa kaldıramadı.

“Şok terapisi” uygulayacağını söyleyerek iktidara gelen “deli” lakaplı aşırı sağcı Javier Milei iktidarında Arjantin’in enflasyonu 93,3 puan artışla yüzde 254,2’ye yükseldi. Milei’nin devlet başkanlığı görevini devraldığı aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 211,4’e, aylık enflasyon ise yüzde 25,5’e ulaşarak 32 yılın zirvesini görmüştü. Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 160,9; aylık enflasyon yüzde 12,8 olmuştu. Milei’nin ekonomi programı son hızıyla devam ederken ocakta yıllık enflasyon yüzde 254,2 oldu. Ülkenin istatistik kurumu tarafından yayınlanan verilere göre ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 20,6 arttı.

Milei’nin enerji ve ulaşım sübvansiyonlarında yapmayı planladığı kesintilerin önümüzdeki aylarda önemli fiyat baskılarına yol açması bekleniyor. Buna bağlı olarak pek çok kalemin enerji faturalarının büyüklüklerine bağlı olarak artması öngörülüyor. Milei geçen ay ocak ayında enflasyonun yüzde 25’in altında kalmasının “kutlama nedeni” olacağını söylemişti. Milei’ye göre bu oran Arjantin’in para basma bağımlılığını sona erdirmek için harcamaları kısma stratejisinin bir başarısı.

Milei kasımda Arjantin’in kronik enflasyon krizini sona erdirme vaadiyle seçildi. Kimi analistlere göre Milei’nin mali düzenlemeleri enflasyonu kontrol altına almaya yardımcı oluyor. Ancak fiyat artışları üzerindeki en büyük fren Arjantin’de resesyonun başlaması. IMF bu yıl Arjantin’de gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,8 daralmasını bekliyor.

Örneğin Milei’nin 124 milyon dolarlık bölgesel ulaşım sübvansiyon fonunu kaldırması ve Buenos Aires’teki fiyatları serbest bırakmasının ardından otobüs ve metro ücretlerinin önümüzdeki aylarda yüzde 360’a varan oranlarda artması bekleniyor.

Arjantin’de kirada zam sınırlaması kalktı, halk sokaklara döküldüArjantin’de kirada zam sınırlaması kalktı, halk sokaklara döküldü

Arjantin'de enflasyona 50,5 puan Milei zammıArjantin’de enflasyona 50,5 puan Milei zammı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.