Dönüşümün lider ülkesi: Norveç’te elektrikli otomobil sayısı benzinlileri geride bıraktı

Norveç dünyada elektrikli otomobil sayısının benzinlileri geride bıraktığı ilk ülke oldu. Ülkede trafikte olan 2,8 milyon otomobilin 754 bin 303’ünü tam elektrikliler, 754,303’ün benzinliler oluşturuyor.

Bilim Teknoloji 18 Eylül 2024
Norveç'ti elektrikli otomobillerin sayısı 2026'da dizellileri geride bırakacak.

Dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden Norveç’te ağustos ayında trafikteki otomobiller içinde tümden elektrikli olanların sayısı ilk kez benzinli otomobillerin sayısını geride bıraktı. Norveç böylelikle dünyada elektrikli otomobillerin sayısının benzinlileri geride bıraktığı ilk ülke oldu.

Norveç Yol Federasyonu (OFV) tarafından yapılan açıklamada İskandinav ülkesinde trafiğe  kayıtlı 2,8 milyon özel otomobilin 754.303’ünün (yüzde 26,3) tamamen elektrikli olduğu, buna karşılık 753.905’inin benzinle çalıştığı belirtildi. OFV bunun ülkeyi fosil yakıtlı araçları yollardan kaldırma yolundaki önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Norveç’te satışları hızla düşmesine rağmen dizel otomobiller bir milyonun biraz altında bir sayıyla ilk sırada yer alıyor. Ancak elektrikli otomobillerin sayısının 2026 yılında bugün trafikteki otomobillerin üçte birini oluşturan dizel otomobilleri geride bırakacağını belirten OFV direktörü Øyvind Solberg Thorsen şunları söyledi:

“Bu tarihi bir gelişme. Çok az kişinin 10 yıl önce görebileceği bir dönüm noktası. Binek araç filosunun elektrifikasyonu hızla ilerliyor ve Norveç böylece dünyada elektrikli araçların hakim olduğu bir binek araç filosuna sahip ilk ülke olma yolunda hızla ilerliyor.”

Avrupa’da elektrikliler hız kesti

Dünyanın en büyük  petrol ve gaz üreticilerinden olan Norveç AB’nin hedefinden 10 yıl önce, 2025 yılına kadar satılan tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu araçlar (hidrojenli otomobillerin payı çok düşük olduğu için çoğunlukla elektrikli araçlar) olmasını hedefliyor. Tamamen elektrikli otomobiller ağustosta Tesla Model Y satışlarının da etkisiyle Norveç’te yeni otomobil satışlarının yüzde 94,3’ünü oluşturarak rekor kırdı.

Norveç’te hükümetler ülkenin iklim taahhütlerini yerine getirmesini yardımcı olmak için elektrikli otomobillere sağladığı satış ve emisyon vergisi teşvikleri  bu modellerin benzinli, dizel ve hibrit otomobillere  göre daha rekabetçi fiyatlara sahip olmalarını sağladı. Norveç’in elektrikli araç başarısı Avrupa’nın başka yerlerindeki mücadelelerle keskin bir tezat oluşturuyor. Avrupa’da elektrikli otomobil satışları 2023’ün sonunda düşmeye başladı ve şu an kıtada satılan yeni otomobillerin sadece yüzde 12,5’ini oluşturuyor.

Çinli BYD nasıl Tesla'nın en büyük rakibi haline geldi?Çinli BYD nasıl Tesla’nın en büyük rakibi haline geldi?

10 yıllık hayalin sonu: Apple elektrikli otomobil projesini durdurdu10 yıllık hayalin sonu: Apple elektrikli otomobil projesini durdurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.