Piyasalar Fed kararını sevdi: Dolar, altın ve borsa yükseldi, Bitcoin coştu

Fed politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutarken, sıkılaşmanın sonuna gelindiği öngörüsüyle küresel piyasalar olumlu seyrediyor. ABD tahvil faizleri düştü, dolar ve altın tırmanırken, borsa da günü yükselişle tamamladı.

Ekonomi 2 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fed'in parasal sıkılaşmanın sonuna geldiği öngörüsü küresel piyasalarda olumlu karşılandı.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önceki günkü faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının piyasa beklentilerine paralel olması nedeniyle dün pozitif bir seyir izledi.

Fed politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutarken, bankadan yapılan açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte “güçlü” hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.

Fed Başkanı Jerome Powell da bankanın politika kararı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda kararlı olduklarının altını çizerek, ilave para politikası sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağı konusunda gelen verilere ve gelişen görünüm ile risklere göre karar alacaklarını anlattı.

Uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükselişi takip ettiklerini ve bu durumun yazdan bu yana finansal koşulların sıkılaşmasına katkıda bulunduğunu belirten Powell, finansal koşullardaki kalıcı değişikliklerin para politikasının seyri üzerinde etkileri olabileceğini dile getirdi.

Fed faizi sabit bıraktı, piyasaların tepkisi olumluFed faizi sabit bıraktı, piyasaların tepkisi olumlu

Tahvil faizi düştü, dolar yükselişte

ABD’nin 10 yıllık hazine tahvili getirileri bakanlığın borçlanma duyurusu sonrasında düşüş eğilimine girerken, Powell’ın açıklamaları sonrası tahvil faizlerindeki düşüş 20 baz puana yaklaştı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,72 seviyesinde bulunuyor.

Dolar ise tahvil getirilerindeki düşüşleri takip ederek geriledi. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi yüzde 0.07 düşüşle 106.39 seviyesine geriledi.

Yurt içinde ise dolar kuru Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı sonrasında kademeli yükseliş hareketine devam ediyor. Dolar/TL dün sabah yatay bir açılış yaparak 28,33 seviyelerinde işlem gördü. Akşam saatlerinde yüzde 0,13 artışla 28,36’ye yükseldi. Analistler kurun 28,00 desteğinin üzerinde yukarı yönlü baskı altında olduğunu belirerek, 28,38 ve 28,55 seviyelerinin direnç olarak izlenebileceğini belirtiyor.

Euro/TL yeniden 30’un üzerinde

Euro/dolar Fed sonrası yüzde 0.25 artışla 1.0594 seviyesine yükseldi. Euro/TL ise yüzde 0,68 yükselişle yeniden 30 seviyesinin üzerine yükseldi. Euro akşam saatlerinde 30,17 liradan işlem gördü.

Altın önce düştü, sonra yükseldi

Fed Başkanı Jerome Powell’ın ek faiz artışı ihtimalinin masada olduğunu yineleyen açıklaması sonrasında ons altın fiyatı 1,970 dolara kadar, gram altın da 1,794 TL’ye kadar geriledikten sonra tekrar karar öncesi seviyelere döndü. Akşam saatlerinde ons altın yüzde 0,18 artışla 1,986, gram altın ise yüzde 0,34 artışla 1,810 liraya yükseldi.

Borsa güne yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 63,83 puan artışla ve yüzde 0,85 değer kazanarak 7.592,40 puana çıktı, günü yüzde 1,79 değer kazanarak 7.663,62 puandan tamamladı. Endeks önceki kapanışa göre 135,05 puan artarken, toplam işlem hacmi 96,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,31, holding endeksi yüzde 1,14 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,96 ile finansal kiralama faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 3,13 ile turizm oldu.

Bitcoin yeniden 17 ayın zirvesinde

Fed’in faiz artırım döngüsünün sonuna geldiği yönünde artan beklentilerle birlikte Bitcoin’in değeri 17 ayın zirvesini gördü. Lider kripto para Bitcoin, Fed kararı sonrasında 35 bin 902 dolara kadar yükseldi. Yıla 17 bin doların altında giren Bitcoin, geride kalan sürede değerini katladı. Bu gelişmede, dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock iştiraki iShares Bitcoin Trust’un spot Bitcoin ETF çıkarması için haziran ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuru yapması ve SEC’in onay verebileceğine dair beklentiler etkili oldu. SEC’e yapılan başvuruya göre, ABD’nin en büyük kripto borsası Coinbase, fonların emanet edileceği şirket olacak. ETF onay alırsa Nasdaq’da işlem görecek.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.