Qualcomm, zordaki Intel’i yutmaya hazırlanıyor

Bir zamanlar dünyanın en büyük mikro işlemci üreticisi olan Intel'de işler hiç iyiye gitmiyor. Şirketin düştüğü zor durum sonrası bir başka Amerikalı büyük mikro işlemci üreticisi Qualcomm'un Intel'i satın almak istediği haberleri çıktı.

Bilim Teknoloji 21 Eylül 2024
Intel'in piyasa değeri bir zamanlar 290 milyar doların üzerindeydi.

Kendi alanında öncü bir şirket olarak 1968’de kurulan, ürettiği mikro işlemcilerle (çip) kişisel bilgisayar çağının başlamasında önemli rol oynayan dev şirket Intel bugünlerde bir hayli zor günler yaşıyor. Bu zorlukların temelinde kişisel bilgisayar pazarının eskisi kadar büyümemesi ve araştırmacı bir şirket olarak sektörde hep öncü olan Intel’in inovasyon kapasitesinin düşmesi var. Yani hem yeni icat yapılamıyor hem de satışlar düşüyor.

Şirket o yüzden işçi çıkarmadan fabrika kapatmaya bir dizi gider azaltıcı önlemle ayakta kalmaya çalışıyor. Tam bu sırada, Intel’in önemli rakiplerinden biri olan ve özellikle akıllı telefon pazarı için geliştirdiği ürünlerle alanında en büyük şirkete dönüşen Qualcomm’un Intel’i satın almaya hazırlandığı, en azından bu konuda bir teklif vereceği haberi dün piyasalara bomba gibi düştü.

Dünyanın en önemli çip üreticilerinden Qualcomm konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre son günlerde 56 yıllık tarihinin en kötü günlerini yaşayan rakibi Intel’e satınalma teklifinde bulundu. Cuma günü kapanışta piyasa değeri yaklaşık 93 milyar dolar olan Intel için yapılacak bir anlaşma son dönemlerin en büyük işlemi olabilir. Bir zamanlar piyasa değeri 290 milyar doları üzerinde olan Intel’in hisseleri son bir yıl içinde yaklaşık yüzde 40 değer yitirdi. Intel, Qualcomm’un teklifini kabul etse bile bu büyüklükte bir anlaşmanın antitröst incelemesine maruz kalacağı kesin. Ancak otoritelerin bu satın almayı ABD’nin çiplerdeki rekabet avantajını güçlendirmek için bir fırsat olarak görüp onaylamaları da mümkün. Bu arada anlamanın onaylanması için Qualcomm, Intel’in varlıklarınının bir bölümünü elinden çıkarması da istenebilir.

The Wall Street Journal’ın konuya ilişkin haberi yayınlamasının ardından Intel hisseleri cuma günü yüzde 7 değer kazanırken, piyasa değeri 185 milyar dolar civarında olan Qualcomm’un hisseleri ise yüzde 4 civarında düştü. Qualcomm, telefonlar ve baz istasyonları arasındaki iletişimi yönetenler de dahil olmak üzere akıllı telefonlar için çip üretiyor ve üretiminin büyük bölümünü Apple’a satıyor.

Intel, çalışanlarının yüzde 15'ini işten çıkaracağını açıklayınca hisseleri 50 yılın en büyük düşüşünü yaşadıIntel, çalışanlarının yüzde 15’ini işten çıkaracağını açıklayınca hisseleri 50 yılın en büyük düşüşünü yaşadı

ABD'li Intel İsrail'de 25 milyar dolarlık çip fabrikası projesini durdurduABD’li Intel İsrail’de 25 milyar dolarlık çip fabrikası projesini durdurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.