Rekor ciro ve kâr Wall Street’e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybetti

Dünyanın en değerli yapay zeka çipi üreticisi Nvidia’nın hisseleri beklentileri aşan rekor ciro ve kâra rağmen açıklamanın hemen ardından dünkü kapanış sonrası işlemlerde yüzde 6 değer kaybetti. Nvidia hisselerindeki değer kaybı bugün hız kesti.

Ekonomi 29 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Nvidia CEO'su Jensen Huang'a göre üretken yapay zeka her sektörde devrim yaratacak.

Wall Street Nvidia’nın rekor ciro ve kâr rakamlarının devamına ilişkin endişeler nedeniyle beklenmedik bir tepki gösterdi.  Nvidia hisseleri yapay zeka (AI) çip devinin satışlarını iki katından fazla artırarak beklentileri rahatça aşmasına rağmen düştü. Panmure Liberum araştırma müdürü Simon French’e göre Nvidia’nın “muhteşem” satış büyümesine alışan Wall Street’in “büyüme hızının yavaşlamaya başladığı” algısı yüzünden hisse fiyatları düşüşe geçti. Halbuki yapay zeka patlamasından en büyük faydayı sağlayan şirketlerden biri olan ve piyasa değeri 3 trilyon doların üzerine çıkan Nvidia son üç aylık dönemde yıl bazında 30 milyar dolar rekor ciro ve 16,6 milyar dolar net kâr elde ettiğini açıklamıştı. Bu dönemde cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artırmayı başararak analistlerin 28,7 milyar dolarlık tahminini geride bırakan Nvidia hisseleri New York Borsası’nda dün kapanış sonrası işlemlerde yüzde 6 değer kaybederken bugün ise düşüş hız kesti. Hargreaves Lansdown kıdemli hisse senedi analisti Matt Britzman “Artık mesele sadece tahminleri aşmak değil,” dedi. “Piyasalar tahminlerin alt üst olmasını bekliyor ve bugün tahminleri aşmanın ölçeği biraz hayal kırıklığı yaratmış gibi görünüyor.”

Blackwell’de üretim gecikmeleri var

Nvidia CEO’su Jensen Huang sonuçların ardından yaptığı açıklamada “Üretken yapay zeka her sektörde devrim yaratacak” derken French’e göre “Beklentileri bu denli büyütürseniz, olağanüstü oranlarda büyümeye devam etmeniz gerekir.” French, Hopper adı verilen mevcut yapay zeka çipinin iyi satışlarına rağmen, yeni nesil Blackwell çipinin “bazı üretim gecikmeleriyle karşılaştığını ve belki de Wall Street’in saatler sonra hisseleri satmasının nedenlerinden birinin bu olduğunu” da sözlerine ekledi. Nvidia’nın sonuçları, Wall Street’i hisse alım satım çılgınlığına sürükleyen üç aylık bir olay haline geldi.

Nvidia’nın Wall Street’in kapanışından sonra yapacağı çeyreklik açıklamasının izlenmesi için Manhattan’ın Flatiron bölgesindeki The Storehouse adlı bir Irish Pub’ta bir “izleme partisi” planlandı. Şirketin imzalı deri ceketiyle ünlü CEO’su Huang “teknolojinin Taylor Swift’i” olarak adlandırıldı. Forrester’da kıdemli analist Alvin Nguyen BBC’ye yaptığı açıklamada hem Nvidia’nın hem de Huang’ın “yapay zekanın yüzü” haline geldiğini söyledi.


Nguyen bunun algının şu ana kadar şirkete yardımcı olduğunu, ancak teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapıldıktan sonra yapay zekanın başarısız olması durumunda şirketin değerlemesinin zarar görebileceğini belirterek “Yapay zeka için bin kullanım alanı yeterli değil. Bir milyona ihtiyacınız var.” dedi. Nguyen ayrıca Nvidia’nın ilk hamle avantajının, müşterilerinin onlarca yıldır kullandığı pazar lideri ürünlere ve bir “yazılım ekosistemine” sahip olduğu anlamına geldiğini ancak Intel gibi rakiplerin daha iyi bir ürün geliştirmeleri halinde Nvidia’nın pazar payını zaman içinde küçültebileceklerini söyledi.

Nvidia, Microsoft ve Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi olduNvidia, Microsoft ve Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu

Net kârını yüzde 769 artıran Nvidia bir günde 276 milyar dolar değer kazandıNet kârını yüzde 769 artıran Nvidia bir günde 276 milyar dolar değer kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.