Amazon’un iddiası: Robotlar insanların işini elinden almıyor, aksine istihdam yaratıyor

Robotların insanların işinden elinden alacağı söylemlerinin sadece bir söylenti olduğunu belirten Amazon direktörü Stefano La Rovere, aksine, teknoloji kullanımının artmasıyla yeni iş kategorileri yaratıldığını ve istihdamın arttığını savundu.

Bilim Teknoloji 13 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Florida'daki Amazon Robotics sipariş karşılama merkezinde bir robot içinde ürün bulunan bir paketi doldurmaya hazırlanıyor.

Son yıllarda özellikle yapay zekadaki hızlı gelişmenin de etkisiyle robotların işlerini elinden alarak insanları işsiz bırakacağı endişesi de artmaya başladı. Birçok araştırmadan bu endişeyi destekleyici veriler geliyor. Ancak giderek ağırlık kazanan bu görüşü desteklemeyenlerin sayısı da azımsanacak gibi değil. Yapay zeka destekli robotların insanların ağır işlerini yaparak onların kendilerini geliştirmesi için zaman yaratacağını, dolayısıyla onların işsiz kalmayıp farklı işlere yöneleceklerini savunuyorlar. Bunlardan biri Amazon’da küresel robotik, mekatronik ve sürdürülebilir paketleme direktörü Stefano La Rovere.

La Rovere robotik ve diğer teknolojilerin insanın yerini almaktan ziyade rolünü geliştirdiğini belirterek “Teknoloji ve robotların insanların işlerini elinden alacağı söylemi sadece bir söylenti” diyor.

CNBC’ye konuşan La Rovere yeni teknolojinin yeni iş kategorileri yaratılmasına yol açtığını belirterek yeni teknolojilerin kullanılmaya başlamasıyla birlikte Amazon’un Avrupa’daki sipariş karşılama merkezlerinde 50 binden fazla insan istihdam edildiğini söylüyor. “Robotlar çalışanlarımıza görevler arasındaki yürüme mesafesini azaltarak, tekrarlayan hareketleri ortadan kaldırarak ve ağır yükleri taşıyarak yardımcı oluyor” diyen La Rovere sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘700’den fazla yeni iş kategorisi yaratıldı’

“Bunun karşılığında çalışanlarımız yeni beceriler öğrenebilir, yeni yetkinlikler edinebilir ve kariyer hedeflerine doğru ilerlemelerini sağlayacak yeni yetenekler kazanabilirler. Üstelik son yıllarda teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte 700’den fazla yeni iş kategorisi yaratıldı.”

Kendi ekibi olan ve Amazon’un siparişlerin paketlenip müşterilere teslim edilmeye hazır hale getirilmesinden sorumlu geniş sipariş karşılama merkezleri ağına otomasyon getirmeye odaklanan Amazon buna robotik ve yapay zeka bölümünü örnek gösteriyor.

e-ticaret devi son beş yılda Avrupa’daki sipariş karşılama merkezi ağına binden fazla yeni teknoloji kurduğunu ve toplam 700 milyon eurodan (751 milyon $) fazla yatırım yaptığını açıkladı.

Robotlar söz verdi: İnsanlarla beraber çalışacağım işlerini almayacağımRobotlar söz verdi: İnsanlarla beraber çalışacağım işlerini almayacağım

Robotlar ev süpürebilir, hesap yapabilir ve hatta orkestra bile yönetebilirRobotlar ev süpürebilir, hesap yapabilir ve hatta orkestra bile yönetebilir

Araştırma: 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unu robotlar yapacakAraştırma: 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39’unu robotlar yapacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.