Sanayi üretiminde sevinç kısa sürdü

Şubatta olumlu bir seyir izleyen sanayi üretimi martta yıllık bazda yüzde 4,3 artarken, aylık bazda ise uygulanan sıkı para politikası, yükselen kredi maliyetleri nedeniyle yüzde 0,3 azaldı.

Ekonomi 10 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
2024 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yılın bazında yüzde 7,5 artarken, ay bazında yüzde 2 büyüme gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Mart dönemine ilişkin sanayi üretimi endeksi verilerini yayımladı. Verilere göre 2023 yılında seçimden sonra düşüşe geçen sanayi üretim aralık ayında yeniden artışa geçerken ocak ayında sabit kalmıştı. Şubatta ise yeniden ay bazında yüzde 3,2 artış ortaya koyarken, parasal sıkılaşma politikaları, yükselen kredi maliyetleri ve dış pazarlarda azalan siparişlerinde etkisiyle martta aylık bazda yüzde 0,3 azaldı. Yıl bazında ise deprem sonrası artan yapılaşma faaliyetleri nedeniyle yüzde 4,3 arttı. Şubatta ise yıllık bazda ise yüzde 11,5 artış göstermişti.

En fazla büyüme madencilikte

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yılın bazında yüzde 7,5 artarken, ay bazında yüzde 2 büyüme gösterdi. İmalat sanayi sektörü endeksi yıl bazında yüzde 4,0 artarken ay bazında yüzde 0,3 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yıllıkta yüzde 5,1 artış gösterirken, aylık yüzde 1,5 azaldı.

İSO imalat sanayi de düşüş göstermişti

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak gösterilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketi de düşüşe işaret etmişti. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçları 8 ay sonra şubatta 50,2’ye, martta 50,0’ye çıkmıştı. Ancak manşet PMI nisanda yeniden 49,3’e inerek daralma işareti verdi.

Sanayi üretimi yılı kıl payı yükselişle kapattıSanayi üretimi yılı kıl payı yükselişle kapattı

Sanayi üretimi yıllıkta baz etkisiyle uçtu, aylıkta ise çok da iyi değilSanayi üretimi yıllıkta baz etkisiyle uçtu, aylıkta ise çok da iyi değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.