Tüketici güveni kımıldadı ancak normalleşmeye çok var

Tüketici güven endeksi 2024 Mayısı'nda bir önceki aya göre yalnızca yüzde 0,1 artışla 80,51'e yükseldi. Tüketici güven endeksinin 100'e ulaşması tüketicinin kendisini güvende hissettiğini gösteriyor.

Ekonomi 23 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Endeks değerinin 100'in üzerinde olduğunda tüketicinin ekonomik açıdan kendini güvende hissettiği anlamına geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi vatandaşın bugünkü ekonomik duruma bakışı ve yarınla ilgili beklentileri bakımından mayısta bir önceki aya göre önemli değişiklik olmadığını gösterdi. Nisan ayında 80,46 olan tüketici güven endeksi yüze 0,1’lik artışla mayıs ayında 80,51 oldu. Endeks değerinin 100’in üzerinde olduğunda tüketicinin ekonomik açıdan kendini güvende hissettiği göz önünde bulundurulursa bu konuda alınacak hayli yol  olduğu görülüyor.

Hafif de olsa bir artışla son 10 ayın en yüksek düzeyine ulaşan tüketici güven endeksinin alt kırılımlarına bakıldığında ise vatandaşın TL’de değer kaybının durması ve Merkez Bankası rezervlerindeki artış nedeniyle yaşanan bahar havası bugünkü kendi durumuna ilişkin görüşünde iyileşmeyi beraberinde  getirdi.  “Mevcut dönemde hanenin maddi durumu” alt endeksi 2024 Ocak ayından beri içinde bulunduğu düşüşten çıkarak nisan ayına göre yüzde 0.4’lük artışla 65,3’e ulaştı.

Vatandaşın geleceğe ilişkin beklentisi nisan ayındaki hızlı tırmanışın ardından mayıs ayında çok az da olsa düştü. “Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi” yüzde 0,01’lik düşüşle 82,8’e geriledi. Nisan ayında bu alt endeksteki artış yüzde 5 olmuştu. Bu da vatandaşın gelecek döneme ilişkin kendisiyle ilgili beklentisinin inişli çıkışlı bir seyrin ardından seçimlerin de katkısıyla son 10 ayın en yüksek düzeyine ulaştığı nisan ayının ardından “Ekonomideki önlemlerin sonucunu görelim” moduna girdiğini gösteriyor. Ancak vatandaşın genel ekonomik durumdaki beklentisindeki artış hız kesmiş olsa da devam ediyor. “Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi” alt endeksi mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,2 artışla 78,3’e çıktı. Söz konusu endeksteki artış nisan ayında yüzde 4,4 olmuştu.  Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi” seçimlerden sonraki rekorunu tekrarladı.

“Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi” alt endeksi ise 2024 yılında umutlarını iç pazara bağladıklarını sürekli tekrarlayan beyaz eşyacıları üzmeye devam edeceğe benziyor. Söz konusu alt endeks Mayıs’ta yüzde 0,3 değer kaybetti.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre yaptığı sosyal medya paylaşımında tüketici güven endeksinin 2003’ten beri “normalin üzerinde” açıkladığını belirterek şu görüşleri dile getirdi:

Tüketici güveni verisi AK Parti'nin kaybedeceğinin işaretini vermiştiTüketici güveni verisi AK Parti’nin kaybedeceğinin işaretini vermişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.