Seçim öncesi hızla yükselen tüketici güveni tepetaklak düştü

Tüketici güven endeksi haziranda bir önceki aya göre yüzde 6.5 düşerek 85.1 oldu. Tüketici güveni belirsizliğinin ortadan kalkmasına rağmen haziranda 3 ayın en düşük seviyesine indi.

Ekonomi 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ankete yanıt verenler gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun kötüleşeceğinden endişe duyuyor.

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasına rağmen tüketici eğilim anketi sonuçları tüketici güveninde ciddi bir gerileme görülüyor.  Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mayıs ayında 91,1 iken haziran ayında yüzde 6.5 düşerek 85,1 oldu. Endeks sonuçları tüketici güveninin seçim belirsizliğinin ortadan kalkmış olmasına rağmen haziranda 3 ayın en düşük seviyesine indiğini gösterdi.

Tüketici güvenindeki bozulma endeksin tüm alt kalemlerinde de görülüyor. Ankete yanıt verenler gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun kötüleşeceğinden endişe duyuyor. Yeni hükümete ve rasyonel zemine dönüş vaatlerine rağmen gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisinde yüzde 7.8 oranında bozulma var.

Enflasyon beklentisi nedeniyle talebin öne çekildiği dayanıklı tüketim malında da benzer bir görüntü bulunuyor.  Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde de yüzde 6.2’lik bir düşüş var. Ankete katılanlar gelecek 12 ayda konut satın alma veya inşa ettirme, konut tamiratına para harcama ve otomobil satın alma ihtimallerinin de düştüğünü belirtti.

Tüketicinin keyfi yerine geliyorTüketicinin keyfi yerine geliyor

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda geleneğin bozulmadığını ve seçimi takiben tüketici güveninin yine belirgin düştüğünü ifade etti.

Ekonomist Doç. Dr. Orhan Karaca da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yükselişte olan tüketici güven endeksinin haziranda düştüğüne dikkat çekti. Doç. Dr. Karaca bu gelişmenin olası nedenlerini tweet’inde şöyle anlattı:

Bilgi Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent ise seçim öncesi edilen vaatler nedeniyle tüketici güveninin tam zamanında zirve yapıp seçim kazandırdığını belirtti. Başlevent Twitter mesajında şu ifadelere yer verdi:

Veriler ne anlama geliyor?

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleriyle gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

TÜİK: Ekonomiye güven mayısta arttıTÜİK: Ekonomiye güven mayısta arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.