Dünyada konut fiyatı son 4,5 yılda reel olarak en çok artan ülke Türkiye oldu

Uluslararası Ödemeler Bankası'na (BIS) göre Türkiye 2019'un son çeyreğinden bu yana dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. Türkiye'de konut fiyatlarındaki reel artış 2019'un son çeyreğinden bu yana yüzde 119,4'e ulaştı.

Ekonomi 9 Eylül 2024
Türkiye yılın ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri oldu.

Dünya genelindeki merkez bankalarının çatı kuruluşu Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) açıkladığı 2024 yılı ilk çeyrek konut fiyat istatistiklerine göre Türkiye konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri olurken son 4,5 yılda konut fiyatlarında en çok reel artış görülen ülke olmaya devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da (TCMB) üyesi olduğu İsviçre merkezli BIS’in verileri küresel konut fiyatlarının 2024’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 1 düştüğünü gösterdi. Pandemi döneminde tırmanışa geçen küresel konut fiyatları 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana ise düşüyor. 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 3,1’i ile zirveye çıkan düşüş yavaşlayarak devam ediyor.

İlk sırada Lüksemburg var

BIS’in verilerine göre 2024’ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri Türkiye.  Türkiye’de ilk çeyrekte konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8.9 oranında düştü. İlk çeyrekte konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke yüzde 13,7 ile Lüksemburg olurken ikinci sırayı yüzde 13,2’lik düşüşle Hong Kong aldı.

İlk çeyrekte konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülke yüzde 15,6 ile arzın dış kaynaklı talebe yetişemediği BAE oldu. İkinci sırada yüzde 14,6 artışla Polonya, üçüncü sırada yüzde 12,2 artışla Bulgaristan yer aldı.

Türkiye pandemi sırasında dünyada konut fiyatlarının reel olarak en çok arttığı ülke olmuştu. BIS verilerine göre 2022’nin üçüncü çeyreğinde Türkiye’de konut fiyatlarındaki yıllık reel artış yüzde 59,6’yı bulmuştu. Artış zaman içinde yavaşlarken 2019’un son çeyreğinden bu yana ilk kez 2024 ilk çeyreğinde düşüş görüldü. Ancak bu düşüşe rağmen Türkiye 2019’un son çeyreğinden bu yana dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke konumunda. BIS verilerine göre Türkiye’de konut fiyatları reel olarak 2019’un son çeyreğinden bu yana yüzde 119,4 arttı.

Gelişmekte olan ülkelerde düşüş daha hızlı

BIS verilerine göre gelişmiş ekonomilerde konut fiyatlarındaki reel düşüş neredeyse durdu. Gelişmiş ekonomilerde bir önceki çeyrekte yıllık bazda reel olarak yüzde 0,9 düşen konut fiyatları 2024’ün birinci çeyreğinde ise yıllık bazda yüzde 0,3 geriledi. Buna karşılık gelişmekte olan ekonomilerde konut fiyatlarında düşüş biraz daha hızlandı. Gelişmekte olan ekonomilerde 2023’ün dördüncü çeyreğindeki yüzde 1,4’lük düşüşün ardından 2024’ün ilk çeyreğinde de yıllık bazda yüzde 1,6’lık düşüş gerçekleşti. Bu düşüş büyük ölçüde konut sektöründe büyük durgunluğu yaşandığı Çin olmak üzere Asya ülkelerinden kaynaklandı.

Konut fiyatlarındaki reel düşüş sürüyor; temmuzda yüzde 14,3 azaldıKonut fiyatlarındaki reel düşüş sürüyor; temmuzda yüzde 14,3 azaldı

Konut satışları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 60 artıp yılın zirvesine çıktıKonut satışları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 60 artıp yılın zirvesine çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.