Yalnızlığın zirvesini keşfetmek: Uzak ufuklarda sessizlik ve huzur

Gezi 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Meksika ve Şili açıklarındaki tenha adalar, Kuzey Kutup Dairesi, Rusya ya da Norveç’in uzak kasabaları… Antarktika’da penguenleri görmek güzel olmaz mı? Gezegenin uzak ufukları maceracı ruhlara zorlu ama unutulmaz deneyimler vadediyor.

Issız ve vahşi doğaya adım atmak

Bazılarımız için içinde yaşadığımız gerçeklikten kaçıp doğayla bütünleşeceğimiz bir yerde bulunmak çekici bir fikir olabilir. Uzak ufuklara ulaşmak kolay olmayabilir ama işin güzel yanı da maceracı bir ruhla çabalamak ve konfor alanımızdan çıkmak değil mi? Çoğunlukla yalnızca tekne ya da uçakla erişilebilen bu noktalar dünya üzerindeki en izole yerler olarak karşımıza çıkıyor. Yaban hayatı keşfetme ve dünyanın henüz insan eliyle bozulmamış doğasıyla bütünleşme fikri size de çekici geliyorsa sizi şöyle alalım!

Longyearbyen (Norveç)

Burası Oslo’dan üç saatlik bir uçuşla ulaşılan, dünyanın en kuzeyindeki kasaba. Kuzey Kutbu’nun yaklaşık 650 mil güneyinde. Arktik Okyanusu’nda Norveç’e bağlı Svalbard takımadalarından biri. Kuzey Kutbu’na yakın konumundan dolayı ekim- şubat arası gece yaşanırken, nisan- ağustos ortası arası gündüz yaşanıyor. Longyearbyen ilginç kurallara sahip bir kasaba. O kadar soğuk ki cesetler donmuş toprakta çürümeyeceği için oraya gömülmek yasak. Defin işlemleri için Oslo’ya gönderilmesi gerekiyor. Şehir sınırlarının dışına çıkan herkesin bir silah taşıması ve onu yerleşik kutup ayısı popülasyonuna karşı nasıl kullanacağını bilmesi gerekiyor. Evler yazın üst toprak eridiğinde kaymaması için kazıklar üzerine inşa edilmek zorunda. Kasabada bir bakkal ve bir de üniversite var. Norveç Havayolları haftada üç uçuş yapıyor. Oslo’dan ya da Tromso’den ulaşılıyor.

Svalbard (Norveç)

Morslar, ren geyikleri ve kutup ayıları… Norveç ile Kuzey Kutbu arasında yer alan Svalbard, dünyanın en kuzeydeki yerleşim alanlarından biri. Kuzey Kutbu’nu kapsayan, buzlarla kaplı Arktik Okyanusu’nda (Kuzey Buz Denizi) Norveç’e bağlı takımadalar. Adaların yüzde 60’ı buzullardan oluşuyor. Svalbard Hollandalı Willem Barentsz tarafından 1596’da Kuzey Denizi rotasını ararken keşfedilmiş. Kutup Ayısı nüfusu insan nüfusundan fazla. Kışın Kuzey Işıklarını, yazın gece yarısı güneşini görmek için ideal, çünkü güneş 20 Nisan ile 22 Ağustos arasında hiç batmıyor. Svalbard’daki en önemli detay ise Küresel Tohum Deposu. Burası dünyanın mahsul çeşitliliği için güvenli bir yedekleme tesisi. Svalbard tohum bankası, dünyanın dört bir yanındaki gen bankalarında korunan tohumların kopyalarının uzun süreli depolanmasını sağlıyor. Bu deponun amacı; yanlış yönetim, kaza, ekipman arızaları, fon kesintileri, savaş, sabotaj, hastalık ve doğal afetler nedeniyle gen bankalarındaki tohum kaybına karşı dünyanın gıda arzının güvenliğini sağlamak.

Torshavn (Faroe Adaları)

10’uncu yüzyılda Vikingler tarafından kurulan Torshavn, Faroe Adaları’nın başkenti ve en büyük şehri. Adını İskandinav mitolojisindeki gök gürültüsü ve şimşek tanrısı Thor’dan alıyor ve Türkçe Thor’un limanı anlamına geliyor. Danimarka, İskoçya, İzlanda ve Norveç dahil birçok popüler destinasyondan direkt uçuş var. Adaların en önemli tarihi bölgesi olan Kirkjubour, başkentten sadece yarım saat uzaklıkta. Burada 1300’lü yıllarda inşa edilmiş ve birkaç yüzyıl boyunca etkili bir iktidar merkezi olan St. Magnus Katedrali’ni görebilirsiniz. Torshavn’ın Reyn ve Undir Ryggi’den oluşan eski kenti, beyaz çerçeveli pencereleri ve çim çatıları olan iki düzine kadar küçük, siyah katranlı ahşap eve ev sahipliği yapıyor. İnsanlar bugün hala bu 14. yüzyıl evlerine sahip.

Hornstrandir (İzlanda)

İzlanda’nın en kuzeyindeki bu yarımada, ülkenin pek çok gizli mücevherinden biri. 580 kilometrekarelik alan tundraları, uçurumları, çiçekli tarlalarını ve buzları kapsıyor. Hornstrandir, İzlanda Batı Fiyordu’nun en kuzey noktasında yer alıyor ve sadece tekneyle ulaşılabiliyor. Yaban hayatını görmek ve dünyanın en bozulmamış doğasını keşfetmek için en iyi noktalardan biri. Hornstrandir üç ana turistik mekana sahip. İlgi çekici yerlerden biri, Hornvik Körfezi’ni çevreleyen kuş kayalıkları. Westfjords turuna katılarak bölgenin harikalarını keşfedebilirsiniz.

Oymyakon (Rusya)

Rusya’da, 500 kişinin yaşadığı Oymyakon’dan daha soğuk ve daha uzak çok az yer var. Kış aylarında hava sıcaklığının – 50 derecenin altında seyrettiği Oymyakon, dünyanın en soğuk köyü olarak biliniyor, öyle ki kış aylarında araba ve elektronik cihazlar kullanılamıyor. Kuzey Kutup Dairesi’ne en yakın büyük şehir olan 920 kilometre uzaklıktaki Yakutsk’tan daha yakın bir konumda. Kuzey Kutbu’na çok yakın olmasından ötürü aralık ayında sadece 3 saat güneş ışığından faydalanabiliyor. Yaz aylarında ise 21 saate kadar güneş görülüyor. Nasıl mı ulaşılıyor? Moskova’dan Yakutsk’a ya da Magadan’a uçuş, alabileceğiniz en yakın uçuş.

Ittoqqortoormiit (Grönland)

Grönland’ın en uzak kasabası, dünyanın en uzak yerleşim yerlerinden biri. Grönland Milli Parkı ile dünyanın en büyük fiyordu olan Scoresby Sound arasında yer alıyor ve sadece 450 kişi yaşıyor. Ittoqqortoormiit adı, Doğu Grönland lehçesinde ‘Büyük Ev Sakinleri’ anlamına geliyor. Kutup ayıları, misk öküzleri ve foklar da dahil olmak üzere yaban hayatıyla çok ünlü. 1925 yılında kurulan Ittoqqortoormiit, Grönland’ın herhangi bir yerleşim bölgesinden ulaşabileceğiniz kadar uzakta. Şehre ulaşmak için havaalanından helikoptere binmeniz gerekiyor ama Kuzey Işıkları’nı görmek ve köpekli kızaklara binmek her şeye değer. Ittoqqortoormiit Heliport tarafından hizmet verilen Air Greenland helikopterleri yerleşim yeri ile Nerlerit Inaat Havaalanı arasında yolcu taşıyor ve yılın birkaç ayı için tekne transferi de mümkün. Sadece bir tane pub var o da sadece haftanın bir gecesi açık.

Tibet Platosu (Çin)

Tibet Platosu ya da Chang Tang, Çin’in Tibet Özerk Bölgesi ve Qinghai Eyaleti’nin büyük bir bölümünü kapsayan yüksek platoya verilen isim. Kunlun Dağları ile Himalayalar arasında kalan 2,5 milyon kilometre karelik bu plato dünyanın en yüksek ve büyük platosu ve ‘Dünya’nın Çatısı’ diye anılıyor. Asya’nın suyunun büyük bir kısmı çok sayıda göl ve nehre ev sahipliği yapan bu bölgeden geliyor. Tibet Platosu boyunca uzanan 1500 kilometrelik arazi, Changpa adı verilen göçebe bir halka ev sahipliği yapıyor.

Paskalya Adası (Şili)

Büyük Okyanus’un güney doğusunda, Doğu Pasifik’te bulunan Şili’ye bağlı Paskalya Adası ya da diğer adıyla Rapa Nui, üç sönmüş volkandan oluşuyor ve UNESCO Dünya Mirası alanlarından biri. Ada, MS 1250 ile 1500 yılları arasında yerli Rapa Nui halkı tarafından volkanik kayalara oyulmuş, moai adı verilen 887 monolitik heykeliyle ünlü. En uzun moaiye Paro deniyor ve yaklaşık 10 metre uzunluğa, 82 ton ağırlığa sahip. En ağır Moai ise 86 ton. Heykeller adanın doğusundaki Rano Raraku yanardağının tüf ve taşlarından yontulmuş ve Ahu adı verilen platformlar üzerinde yerleştirilmiş.

Savusavu (Fiji)

Fiji , 215’i ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan oluşuyor. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Levu, yerleşimin yüzde 87’sini oluşturuyor. Adalar tropikal ormanlarla kaplı. Viti Levu, başkent Suva’ya ev sahipliği yapıyor. Uluslararası havaalanının bulunduğu Nadi ve liman kenti olan Lautoka en ünlü şehirler. Vanua Levu’nun güney kıyısında yer alan Savusavu ise tüplü dalış ve kano tutkunları için bir cennet.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.