124 yıl yaşadı, 150 torunu oldu, hepsini de gördü

Kayseri'de 124 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren Elmas Kırtepe geçen gece öldü. Çocuklarının yaşını 'nazar değmesin' diye gizlediği kadının 150 torunu var.

Gündem 29 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Elmas Kırtepe 1 Temmuz 1899 yılında Erzurum’da dünyaya geldi ve evlendikten sonra kan davası nedeniyle ailesiyle birlikte önce Sivas’a, sonra da Kayseri’ye gitti. Burada Elmas Kırtepe’nin dokuz çocuğu oldu. Eşi öldüğünde ise oğluyla yaşamaya başladı. Elmas Kırtepe 124 yaşına ulaştığında 90 yaşında oğlu, en büyüğü 65 yaşında 150 torunu vardı.

Çocukları Elmas Kırtepe’nin yaşını ‘nazar değer’ inancıyla hep gizli tuttu, daha küçük olduğunu söyledi. Çünkü komşuları dahi yüz yıldan uzun yaşadığı halde halen sağlıklı olan Elmas Kırtepe ile fotoğraf çektirmek istiyor, uzun ömrüne şaşıyordu.

Oğlunun anlatımına göre aile izin verirse Elmas Kırtepe 3-4 kilometre de yürüyebiliyordu. Ancak son 15 gün yaşlı kadının durumu kötüye gitti, nefes almakta güçlük çekiyordu. Bu nedenle hastanede bir hafta tedavi gördü ama geçen gece öldü. Ölmeden önce doktorlar ve hemşireler de sıraya girdi fotoğraf çektirmek için, çocukları ise annenin yaşının duyulmasını istemedikleri için buna izin vermedi.

Yaşlı kadının oğlu Mehmet Kırtepe “Hiçbir rahatsızlığı yoktu” diyor ve babasının da 113 yaşına kadar yaşadığını anlatıyor;  babasının tabağa ekmek doğrayıp, içine de şeker döküp yediğini söylüyor:

“Babam öldüğünde de hiçbir hastalığı yoktu. Mustafa Kemal Atatürk’ü görmüş, yanında bulunmuş. Ben babamın yanından hiç ayrılmazdım. O da anlatırdı. Erzurum’da köy ağasıymış. Erzurum’da yaşıyormuşuz. Kan davası nedeniyle önce Sivas’a sonra Kayseri’ye yerleşmişiz. Atatürk’ün ayakkabısını sildiğini söylüyordu. Babam da 113 yaşında rahmetli oldu.”

Uzun yaşamın sırrı çözüldü mü?Uzun yaşamın sırrı çözüldü mü?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.