269 kişiye mezar olmuştu: Rönesans davasında sanık bayıldı

Antakya'daki depremde 269 kişiye mezar olan Rönesans Rezidans davasında sanık Bülent Seküçoğlu bayıldı ve hastaneye kaldırıldı. Sanıkların tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme duruşmayı 24 Ekim'e erteledi.

Gündem 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hatay depreminde yıkılan Rönesans Rezidans.

Hatay’da ‘Cennetten bir köşe’ sloganıyla daire satılan ve 6 Şubat depreminde 269 kişiye mezar olan Antis Yapı tarafından inşa edilen Rönesans Rezidans davasında ikinci duruşma yapıldı. Sanıklardan müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılarak yaptığı savunmada enkazda hayatını kaybeden herkese Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Düzenlenen bilirkişi raporunun hatalı olduğunu iddia eden Coşkun “Tahliyemi veya beraatımı da talep etmiyorum. Kararı mahkeme üyelerine bıraktım” dedi.

Rönesans Rezidans’ta kardeşini kaybeden bir kişi depremden altı gün sonra 12 Şubat tarihinde alınan örneklerle çıkan bilirkişi raporunun başsavcı eşliğinde alındığını belirterek “Özenle alındı ve doğru bir rapor olduğunu düşünüyorum. Karşı taraf rapora itiraz ediyor, yeni rapor istiyor. Biz kesinlikle bu raporun baz alınmasını istiyoruz. Kardeşim kumdan boğulmuştu. Enkazdan çıkan cenazeler raporun doğru olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Bahsi geçen 12 Şubat tarihinde rezidans enkazından savcı ve baro heyetiyle alınan karot testinin sonucuna göre rezidansta un gibi dağılan, kalitesiz beton kullanıldı.

Tutuklu sanıklardan Önder Artun ise “Ben sadece yardımcı kontrolörüm. Bir kusurum yok. Şizofreni hastasıyım, tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu. Artun’un avukatı da müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde bulunmasının tehlike arz ettiğini belirterek “Müvekkilim ölen kardeşinin mezarının açılması için 2017 yılında Adli Tıp Kurumu’na başvuru yapmış. Kardeşini yaşatacağını düşünüyor. Tedavi edilmezse içeride başkalarına da zarar verebilir” dedi.

Öte yandan sanıklardan Bülent Seküçoğlu duruşmada rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Bu sırada duruşmaya ara verildi, sonra yeniden devam edildi. Bülent Seküçoğlu’nun avukatları kalp ve tansiyon hastası müvekkillerinin sağlık sorunları yaşadığını belirterek tahliyesini istedi. Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları reddederek tahliye istedi.

Salonda enkazda hayatını kaybedenlerin yakınları gözyaşı döktü. Oğlunu, torunlarını ve gelinini yıkılan rezidansta kaybeden Emine Dinçer “Çocuklarımı ‘Cennetten bir köşe’ diyerek resmen kandırdılar. Enkazda canlarımızı ararken betonlar kum gibi dağılıyordu, kalitesiz malzemeden yapmışlar” dedi.

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 24 Ekim’e erteledi. Sanıklardan Mehmet Yaşar Coşkun’un kardeşi ve ortağı firari Hüseyin Yalçın Coşkun’un yakalanmasına ilişkin yönelik kararın devamına hükmedildi.

Müşteki aileleri duruşmanın ardından adliye önünde gazetecilere açıklama yaptı. Enkazdan sağ çıkan Cemile İncili “Acımız hala ilk günkü gibi taze. Sorumluların en ağır cezayı almasını istiyoruz. Ben enkazdan sağ çıktım, ama ablamın ve yeğenimin cenazelerine hala ulaşılamadı. Resmi kayıtlara göre 49 cenaze hala bulunamadı. Suçluların cezasını çekmesini istiyorum” diye konuştu.

Rönesans Rezidans'taki 55 kişi yok oldu: 6 Şubat'tan bugüne hüzünlü arayışRönesans Rezidans’taki 55 kişi yok oldu: 6 Şubat’tan bugüne hüzünlü arayış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.