33 gün sonra gelen gözaltı: Polat çifti soruşturmasında anbean neler yaşandı

Kara para aklama ve vergi kaçırma gibi iddialarla gündemde olan Engin-Dilan Polat çifti, haklarında soruşturma başlatıldıktan tam 33 gün sonra gözaltına alındı. 27 Eylül'de İstanbul Anadolu Adliyesi'nde başlatılan soruşturma kapsamında 27 Ekim'de ev ve işyerlerinde arama yapılmıştı.

Gündem 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Yayınladığı sosyal medya içerikleriyle yedi milyona yakın takipçisi olan Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında haksız kazanç elde ettiklerine yönelik iddialar sosyal medyada gündem olurken yargıdan da Polat çifti için adım 27 Ekim’de gelmişti. İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Dilan Polat ve Engin Polat hakkında suç örgütü kurmak ve yönetmek, suç örgütüne üye olmak, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak ve Vergi Usul Kanunu’na muhalefet olmak üzere dört ayrı suçtan soruşturma başlatılmıştı.

Çağlayan’da açılan dosya ve MASAK ön raporu

Sisi lakaplı Seyhan Soylu’nun ifadesiyle Anadolu Adliyesi’nde başlatılan soruşturmadan 3 gün sonra İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Polat çifti hakkında başka bir soruşturma açıldı. İlerleyen günlerde bu dosya Anadolu Adliyesi’ne gönderilerek ilk dosya ile birleştirildi. Takvim yaprakları 12 Ekim’e geldiğinde Sabah gazetesi üzerinden Polat çifti hakkında hazırlanan ön rapordan bilgiler yayınlandı.

Raporda Dilan Polat ve akrabalarının şirketlerinin tek elden yönetildiği ve bu şirketlerde para aklanıyor olabileceği iddialarına yer verildi. Dilan Polat’ın sahibi olduğu Rise and Shine Kozmetik şirketi sahte belge düzenledi. Üç şirketin ise naylon faturalar keserek vergi kaçırma amacı güttüğü tespit edildi. MASAK raporundan bir gün sonra 13 Ekim’de savcılık yaptığı açıklamada Polat çiftinin mal varlıklarına el konulduğunu duyurdu.

Bir ay sonra gelen arama

Dilan-Engin Polat çifti hakkında başlatılan soruşturmadan tam bir ay sonra 27 Ekim’de Polat çiftine ait 15 şirkete yönelik arama, el koyma ve inceleme kararı verilmişti. Bunun üzerine harekete geçen Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile vergi müfettişleri şirketlerde arama yapmıştı. Aramalarda şirketlerde bulunan dijital materyaller ve defterler incelenmiş, el konan materyaller polis ekiplerince emniyete götürülmüştü.

Polisler bahçeye kepçeyle girdi

Polat çiftinin işyerleri dışında soruşturma başladıktan bir ay sonra evlerinde de arama yapılmıştı. 27 Ekim’deki aramada evlerinin bahçeleri kazılmış, polisler aramaya kepçeyle girmişti. Polat çiftinin avukatı Ahmet Gün 10Haber’e yaptığı açıklamada polis ekiplerinin eve kepçeyle girdiğini söyleyip “Evleri cuma günü arandı, bahçeleri kazıldı. Kepçelerle gidildi aramaya. Böyle bir arama görmedim ben açıkçası. Çok detaylı bir arama yapıldı. Kazmaya yönelik bir aramaydı” demişti.

33 gün sonra gözaltı

27 Eylül’de başlatılan soruşturmanın üzerinden 33 gün geçti. Dilan-Engin Polat çifti gözaltına alındı. Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa illerinde yapılan ve İstanbul merkezli toplam 43 adrese yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan kişi sayıs 17.

Polat çiftinin evinde yapılan aramalarda 80 sayfa tapu ve faturaların da içerisinde bulunduğu doküman ele geçirildi. Firari olan şirket ortağı Zümrüt Yerebakan’ın evinde 10 bin dolar, Zekai Tepe’nin evinde 1 hard disk ve 350 mermi, Ahmet Gün’ün evinde ise 120 bin lira, 36 adet hesap dökümü ve bir laptop ele geçirildi. Polat çiftiyle birlikte gözaltına alınanlar arasında Dilan Polat’ın kardeşi Sıla Doğu, Engin Polat’ın kardeşi Kürşat Polat ve avukatları Ahmet Gün de bulunuyor.

Aramalarda bulunanlar şok etti

Polat çiftinin evinde yapılan aramalarda 80 sayfa tapu ve faturaların da içerisinde bulunduğu doküman ele geçirildi. Firari olan şirket ortağı Zümrüt Yerebakan’ın evinde 10 bin dolar, Zekai Tepe’nin evinde 1 hard disk ve 350 mermi, Ahmet Gün’ün evinde ise 120 bin lira, 36 adet hesap dökümü ve 1 laptop ele geçirildi.

Ayrıca araştırma süresince aralarında Polat ailesinden 13 kişinin de bulunduğu toplamda 41 şüphelinin ve 27 firmanın tüm mal varlığına tedbir konulduğu öğrenildi.

‘Şımarıklarımız oldu’ demişlerdi

Öte yandan iddialar ilk gündeme geldiğinden bu yana çift, sosyal medya üzerinden akıllarına gelen her savunma yöntemini denemişti. Önce iddia sahiplerine hakaret ve küfür ettiler, sonra tehdit ettiler, ardından Türk bayrağıyla video çekip “devletimizi milletimizi seviyoruz” dediler, son olarak ise bir “özür” mesajı yayımladılar:

“Aşırılıklarımız, şımarıklıklarımız ve gösterişlerimiz olmuştur. Haddimizi aştığımızı bu süreçte daha iyi idrak ettik. Tüm banka hesaplarımıza tedbir konuldu. Bu süreç daha fazla devam ederse devletimizin vergi geliri olarak uğrayacağı zarar, soruşturmadan elde edilecek menfaatten katbekat fazla olacaktır.”

 

Nezarethanedeki Dilan Polat’ın ‘cildi kurudu’ ama Akşener'e de cevap yetiştirdiNezarethanedeki Dilan Polat’ın ‘cildi kurudu’ ama Akşener’e de cevap yetiştirdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.