İstanbul’da belediye Adalar’a kocaman ve çirkin minibüsler getirdi, Adalılar çok öfkeli

Yakın zamana kadar motorlu araçların olmadığı, insanların faytonla yolculuk yaptığı Adalar'da artık dev minibüsler çalışacak. Adalılar, İETT'nin bugün devreye alacağı bu araçları çirkin ve Ada ruhuna uygun olmadığı için protesto ediyor.

Gündem 14 Haziran 2024

İstanbul’un Adalar ilçesini, yani adıyla Büyükada, Heybeli Ada, Kınalı Ada ve Burgaz Ada’yı özel yapan şeylerden biri de, bu adalarda içten yanmalı motorlarla çalışan araçların yok denecek kadar az olmasıydı. Onun yerine yolcu ve eşya taşımacılığı yakın zamana kadar atların çektiği faytonlarla, bisikletlerle yapılır, çoğu Ada sakini iskeleden evine, evinden başka yere yürüyerek gitmeyi tercih ederdi.

Atlara eziyet edildiği gerekçesiyle faytonlar yasaklandı. O dönem bu faytonların yerine aynı tasarımın elektriklisinin geleceği söylendi. Böylece Ada geleneği devam edecek ve bu arada atların eziyet görmesi engellenecekti.

Ama bu olmadı, onun yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adalar’da ulaşım sorununu çözmek için minibüsleri devreye almaya karar verdi. Evet minibüsler elektrikli, yani hava ve gürültü kirliliğine neden olmayacak belki ama görüntü kirliliğine neden olacakları kesin. Çünkü minibüsler, minibüse benziyor.

İşte bu durum Adalar sakinlerinin büyük tepkisini çekiyor. Aylardır belediye ile Adalılar arasında bir mücadele yaşanıyor ama belediye nihai kararını verdi, Adadan gelen bütün tepkilere rağmen bugünden itibaren bu minibüsleri devreye alıyor, çalıştırmaya başlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen mayıs ayında Pendik-Kadıköy hattında kullanılan 10 minibüsün aynısının elektrikli versiyonunu Adalar’a gönderdi. Ada sakinleri bu minibüslerin Ada’nın yapısını bozacağı endişesiyle protesto gösterileri yaptı. 23 Mayıs’ta “Yürünebilir Adalar için Adalar’da minibüs istemiyoruz” yazılı pankart açan grup, sloganlar atarak İETT otobüs durağına yürüdü. Grup tarafından yapılan açıklamada, Adalar’ın birinci derece sit alanı ve yasalarla koruma altında olduğu hatırlatıldı.

Herkesin yasalara ve kurallara uymak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, İETT yetkililerince Adalar’da kullanılmak için sabahın erken saatlerinde 10 minibüsün Büyükada’ya getirildiği belirtildi.

İBB tarafından Ada’ya getirilen minibüsler.

Adalar’da daha önce minibüs kullanılmaması için toplanan imzaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar Belediyesi, İBB Adalar Koordinatörlüğü ve İETT’ye teslim edildiği belirtilen açıklamada, “Herkesi yasalara uymaya davet ediyoruz. Adalar hepimizin diyoruz. Nasıl korunması gerektiğini de defalarca bildirdik. Gelin hep birlikte Ulaşım Master Planı’nı yapalım, bu kaosa bir son verelim. Bu yasa tanımazlığa bir son verelim, başka Adalar yok” ifadeleri kullanıldı. Adalar esnafından da destek isteyen grup, Adalar’ı özgün ve özel kılan her şeyin çok hızlı bir şekilde kaybedildiğini ve ilçenin yakın zamanda turistlerin gelmek istemediği bir yer olacağını belirtti. Bu protestodan sonra İETT araçları garaja götürdü.

27 Mayıs’ta Adalar Belediyesi halk toplantısı gerçekleştirdi. Bu konuda masada yer aldı. Toplantıya katılan yaklaşık 150 kişi bu minibüslerin Ada’da kullanılmamasını istedi. Ancak Ada sakinlerinin aldığı duyuma göre bu minibüsler bugünden itibaren kullanılmaya başlanacak.

10Haber’in ulaştığı İBB’li yetkilikler Ada sakinlerinin duyumlarını doğrulayarak, bu minibüslerin bayram yoğunluğu nedeniyle bugünden başlayarak kullanılacağını söyledi. Belediye yetkilileri, ‘Hepsini değil, 2-3 tanesini kullanacağız’ dedi.

Ada sakinlerinden Hikmet Durukanoğlu minibüslere tepki gösterenlerden. “Buraya getirilen minibüsler burada yaşayan insanlar için getirilmiyor. Turist taşımak için getirildi. Bunlar İstanbul’da bile sevilmeyen araç tipleri. Zaten Koruma Kurulu kararına göre Ada’da resmi kurumlar hariç hiçbir motorlu araç kullanılamaz. Ama maalesef buna göz yumuluyor. Bu minibüsler kullanılmasın diye nöbete başlayacağız” diyor.

10Haber’e konuşan bir başka Ada sakini Kamer Alyanakyan, Ada’ya getirilen minibüsleri ‘Azman minibüs’ olarak tarif ederek, Ada’nın yapısına uygun olmadığını, Adaların doğal halinin korunması gerektiğini söyledi.

Ada’da yaşayan bir gazeteci olan Oral Çalışlar da Posta gazetesindeki köşesinde İBB’nin bu kararına tepki gösterek şöyle yazdı:

“Kartal-Maltepe dolmuşlarının en büyüklerinin adaya geleceklerini öğrendik. “Azman” minibüsler yeni ulaşım aracımız olacakmış. Şaşırdık. İtirazlarımızı İETT Genel Müdürü’ne ilettik. Adalar Belediye Başkanı, bir toplantı tertipledi, Adalıların ve sivil toplum örgütlerinin de katıldığı toplantıda, 200 kişi vardı. Adalar’da yaşayan, aralarında tarih, çevre, deniz üzerine ihtisas yapmış akademisyenlerin de olduğu topluluk bu minibüslerin yol açacağı tahribata dikkat çekti. İETT Müdürü ise “Bir deneyelim” demekten öte gidemedi. Toplantıya katılanların eksiksiz tamamı kesinlikle bu minibüsleri istemediğini anlatınca, “Erteliyoruz” diyerek ayrıldılar. Ne var ki, minibüs telaşı başladı, bayramın birinci gününde yani 15 Haziran’da azman minibüsler trafiğe sokulacak. Bayram günü, şehirden bedava vapurlarla gelecek devasa kalabalık ile Adalıların karşı karşıya gelmesi endişesiyle yüz yüze kaldık.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.