AK Parti kritik maddeyi netleştirdi: ‘Papatyalar’ değil saldırgan köpekler öldürülecekmiş

AK Parti Grup Başkanı Güler, sokak hayvanları yasasıyla ilgili konuştu, sahiplendirilmeyen köpeklerin öldürüleceğini söylemenin yanlış olduğunu belirtti. Ama Güler çeteleşen köpeklerden bahsettiklerini ismi papatya olanları kastetmediklerini söyledi.

Gündem 31 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Sokak köpeği.

AK Parti sokak hayvanları için yeni yasa hazırladı. Ancak Meclis’e sunulmadan hemen önce basına servis edilen taslak metinde sokak köpeklerinin 30 gün içinde sahiplendirilmedikleri durumda uyutulacakları yani öldürülecekleri yazıyordu. Bu kamuoyunda geniş tepkiye neden olurken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Adı üstünde taslak. Bunun ilgili toplumda birbirine zıt talepler var. Üstünde çalışılıyor. Haftaya ya da sonraki hafta Meclis’e gelmesi planlanıyor” dedi. Bu açıklamanın ardından AK Parti’nin ne yapacağı anlaşılmadı ama sokak köpekleriyle ilgili tartışmaların yaşandığı belli oldu.

Kamuoyunun tartıştığı bu yasa Meclis’e de sunuldu, CHP lideri Özgür Özel tamamen karşısında olduklarını belirtti. Yeniden Refah Partisi (YRP) lideri Fatih Erbakan da “Cenabıallah’ın verdiği bir canı ancak Cenabıallah alabilir. O bir insan da olsa, hayvan da olsa böyledir. Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına kesinlikle Yeniden Refah Partisi olarak karşıyız. Bu inancımıza da uygun olmayan bir davranıştır. İnsani bir davranış da değil” dedi.

Meclis’e iletilen taslak çalışmayla ilgili AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler konuştu ve “Bütün sokak hayvanları toplanarak öldürülecek” cümlesinin yanlış algı yarattığını söyledi.

Bakan Güler şu açıklamayı yaptı:

“Vatandaşlarımızın bugüne kadar yaşadığı sıkıntılar var. Bunları asla görmezden gelme imkanımız yok. Sabah okula giden çocuklarımızın, sabah parkta, bahçede, mahallede yürüyüş yapan vatandaşlarımızın, sabah namazına giden cami cemaatimizin yaşadığı birçok saldırı olayları var. Sahipsiz, başı boş, saldırganlaşmış, çeteler halinde gezen sokaklarımızda, caddelerimizde, şehirlerimizde köpeklerimiz var. Kuduzlu temas sayısının ciddi manada artış gösterdiğini görüyoruz. Ülkemizin kuduz riskiyle karşı karşıya kaldığı bazı durumlar var.

Bütün sokak köpeklerine ötanazi, öldürme işlemi uygulanacak” söylemlerinin doğru olmadığını kaydeden Güler, “Bizim mahallelerimizin maskotu haline gelmiş, adı Can, adı Yaren, adı Beyaz, adı Papatya ismi konulmuş bu köpeklerimizle ilgili bizim sorunumuz yok. Toplumun sorunu, saldırganlaşmış, çeteler halinde gezen, sokak güvenliğini ve toplum sağlığını etkileyen köpeklerimizle ilgili durumdan bahsediyoruz. Sorun belli.”

Sokak köpekleri yasasında çerçeve netleşiyor, yazarlardan ise itiraz varSokak köpekleri yasasında çerçeve netleşiyor, yazarlardan ise itiraz var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.