Aynı ‘dört metre’de 11. kaza: İstanbul’un ölüm geçidi

İstanbul'da üst geçide çarpan TIR otomobilin üstüne devrildi. Kazada ikisi çocuk dört kişi hayatını kaybetti. O TIR'ın 2019'da da dört metre yüksekliğindeki aynı üst geçide çarparak devrildiği ortaya çıktı. Ve böyle dokuz kaza daha var... Aynı yerde.

Gündem 12 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Yüksek bir araç, bir TIR düşünün; bir geçidin altına girecek ama girmeden önce şöyle bir uyarı tabelası var: “Dikkat düşük köprü.” Yanında uyarının nedeni de belirtilmiş: Köprünün yüksekliği dört metre. Yani aracınızın yüksekliği dört metrenin üstündeyse buradan geçmeyi denemeyin bile diyor tabelada. Biraz ileride nereden geçilebileceği de gösterilmiş: “Mecburi istikamet.” Yani daha yüksek bir araç kullanıyorsanız o alçak köprüye değil gösterdiğimiz istikamete yönelin tabelası bu.

Ama önceki günkü faciayı yaratan TIR’ın şoförü o tabelaya bakmıyor bile, geçidin altından geçmeye kalkıyor ve olan oluyor: O sırada Ramazan’ın ilk iftarını yapmak için yolda olan ikisi çocuk dört kişilik aile devrilen dorsenin, tonlarca ağırlığın altında can veriyor.

Üstelik bu, bu TIR’ın buradan ilk geçiş denemesi de değil. En az bir kere daha geçmeye kalktığını ve geçidin altında sıkışıp kaza yaptığını biliyoruz, çünkü 23 Nisan 2019’da aynı yerde yine geçide sıkışmış ve devrilmiş…

Tam 11 kaza

Ve böyle tam 11 kaza var aynı yerde. Bu 11 aracın şoförü ya o koca tabelaya bakmadığı ya da baktığı halde “bana bir şey olmaz, geçerim” dediği için geçide takılmış. Onların şansı kazaları can kaybı olmadan, yara bereyle, araç hasarıyla atlatmaları.

Peki onlar kafayı kaldırıp bakmıyor tabelaya ama ya tabelayı oraya koyanların, o geçidi yıllardır hep o halde bırakanların, o “dört metre” yüksekliği bir elli santim yukarı kaldırmayı akıllarından geçirmeyenlerin kusuru? O ne olacak?

Belki yaparlar artık. Çünkü sonunda kan da aktı köprünün altından.

Bu son faciayı, sonra da daha ucuz atlatılmış benzerlerini anlatmaya, sıralamaya başlayalım şimdi…

Marmaray köprüsü, üstelik yeni yapıldı

İstanbul Yeşilyurt’taki meşhur Havuzlu Kavşağı Bakırköy yönüne doğru geçtiğinizde bir de demiryolu köprüsü var. Bu köprü, Marmaray nedeniyle yeniden inşa edildi, daha yakın zamanda. İşte ölüm gecidi burası. Trafik demiryolunun altından akıyor ama köprünün altı, dün gazeteciler gidip kendileri de ölçtüler 4 metre 10 santim yükseklikte.

Bu geçidin altında sık sık yüksek araçlar sıkışıp kalıyor. Normalde bu gecide girmezden önce yükseklik ölçen bir basit sistem olsa, belki o TIR’lar oraya girmeyecekler. Veya köprü daha yüksek inşa edilmiş olsa, kazalar önlenecek. En azından o yolda, yani İstanbulluların ‘sahil yolu’nda TIR geçişleri yasaklansa, yine kazalar önlenecek. Ama artık çok geç.

Çünkü bu geçit önceki gün bir aileyi yok etti. Önceki gün saat 18.00 sıralarında korkunç bir trafik kazası meydana geldi. 34 ER 260 plakalı kağıt yüklü TIR Marmaray Geçidi’ne çarptı. Çarpmadan dolayı TIR yanındaki otomobilin üstüne devrildi. Olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yoldan geçen yurttaşlar da inerek TIR’ın yükünü boşaltmaya ve ezilen otomobilin üstündeki yükü hafifletmeye çalıştı. Ancak tüm çabalara rağmen otomobilde sıkışan ikisi çocuk dört kişi hayatını kaybetti.

Kazada hayatını kaybedenlerin Recep Aytekin, Güler Aytekin, Sultan Aytekin ve Merve Aytekin olduğu belirlendi. Çankırılı olduğu öğrenilen ailenin Florya Sosyal Tesisleri’ne iftara gittiği belirtildi. Kazadan sonra gözaltına alınan TIR sürücüsü Mehmet Fettahoğlu ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan tutuklandı. TIR sürücüsü Mehmet Fettahoğlu’nun emniyetteki ifadesinde “Hiçbir şey görmedim ve yüksekliği de tahmin edemedim. Tabelalara dikkat etmedim. Çok üzgünüm” dediği öğrenildi.

Geçidin  TIR sabıkası

Ama geçitte yaşanan bu kaza ilk değil. Aynı TIR aynı yerde 23 Nisan 2019’da da geçide çarpıp devrilmişti. Öte yandan başka TIR’lar da aynı geçitte kaza yapmıştı. 2 Ağustos 2018’de Mevlut Sağlam yönetimindeki TIR Yeşilyurt köprüsünün altından geçtiği sırada yüksekliği hesaplayamayınca köprüye çarpmıştı ve devrilmişti. TIR’ın dorsesi Özden Büyüksoy’un kullandığı otomobili duvara sıkıştırmış ve otomobil şoförünü itfaiye ekipleri araçtan çıkarmıştı.

21 Şubat 2019’da ise TIR sürücüsü dört metrelik azami yükseklik tabelasını fark edemeyip geçide çarparak yola devrilmişti. Konteynerin düştüğü şeritte başka bir aracın olmaması olası bir faciayı önlemişti.

31 Ekim 2022’de ise bir TIR şoförü yüksekliği hesaplayamayınca dorseyi alt geçide çarpmıştı. Çarpmanın etkisiyle TIR’ın dorsesi yan şeritte bulunan S.S.D. yönetimindeki otomobilin üzerine devrilmişti ve şans eseri kazada ölen olmamıştı.

3 Mayıs 2022’de yine bir TIR Marmaray geçidine takılmıştı ve savrulan TIR dorsesi, aynı yönde ilerleyen M.M yönetimindeki otomobile çarpmıştı. Bu kazada da şans eseri ölen olmadı.

01 Haziran 2023’te ise  Mesut Ü. idaresindeki TIR, geçide çarpmıştı. Çarpmanın etkisiyle TIR dorsesindeki konteynerle birlikte devrilmiş, sürücü kazayı yara almadan atlatmıştı.

19 Ocak 2023’te Abdulkadir Çolak yönetimindeki ev eşyası yüklü TIR Marmaray üst geçidine çarpmıştı. Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği TIR devrilmiş, şoför kendi imkanları ile araçtan hafif yaralı olarak çıkmıştı.

7 Ekim 2023’te de yine bir TIR gece saatlerinde geçide çarpmış ve TIR ile dorsesindeki konteyner ayrı yerlere savrulmuştu. Kazada 48 yaşındaki Cemil K. ile yanındaki 44 yaşındaki Ruslan A. kazayı hafif yaralı atlatmıştı.

14 Ekim 2023’te dört adet sıfır km TOGG taşıyan TIR seyir halindeyken yüksekliği 4.10 metre olan Ataköy Marmaray Köprüsü’ne çarpmıştı. TIR geçtiği sırada üst kısımda bulunan araç üst geçide takılmış ve diğer iki araca çarparak askıda kalmıştı. TIR’ın üzerindeki üç araç hasar alırken kazada şans eseri ölen olmamıştı.

22 Şubat 2024’te ise yine Togg yüklü bir TIR Ataköy Marmaray alt geçidinden geçtiği sırada üst geçide takılmıştı.

Ünlü basketbolcu da aynı yerde ölümle burun buruna gelmişti

Öte yandan 30 Nisan 2023’te bir TIR Marmaray’ın üst geçidine çarpmış ve dorse arkadan gelen aracın üstüne devrilmişti. Devrildiği aracın sürücüsü de Anadolu Efes’in deneyimli oyuncusu Bryant Dunston’dı. Dunston araçtan yaralı olarak çıkarılmış ve ambulansla hastaneye kaldırılmıştı. Tesadüfen bugün Bryant Dunston’ın yeni bir röportajı yayımlandı ve o gün yaşadığı kazayı anlatmıştı sporcu.

Eurohoops tarafından “Geçen yıl Türkiye’de maalesef ciddi bir araba kazası yaşadın. Bu kaza hayatında bir şeyleri değiştirdi mi?” sorusuna ünlü basketbolcu şu yanıtı verdi:

“Çok değil. Yine de kendimi çok şanslı görüyorum. Dünyada birçok insan her gün ciddi kazalar yaşıyor, bense böyle bir kazadan ciddi bir yaralanma olmadan kurtuldum. Bu yüzden kendimi çok şanslı görüyorum ve yaşadığım her günün değerini biliyorum.”

Kerem Aktürkoğlu'na saldıran trafik zorbaları suç makinesi çıktıKerem Aktürkoğlu’na saldıran trafik zorbaları suç makinesi çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.