Boşanmak istedi, ailesi barıştırdı, ölümden döndü: Bir kadının adalet arayışı

Iğdır'da yaşayan Leyla Akay ayrılmak istediği eşi Sinan Akay tarafından bıçaklandı. 28 yaşındaki kadın yaralandı, eşi ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Sinan Akay sosyal medyada kadını tehdit etmeye devam edince tutuklandı.

Gündem 12 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sinan Akay ve Leyla Akay.

Iğdır’da yaşayan Leyla Akay bir kurumda güvenlik görevlisi olan Sinan Akay’la 10 yıl önce evlendi. Çiftin bu evlilikten iki çocuğu oldu ama 2019 yılında Sinan Akay’ın uyguladğı şiddet yüzünden evlilik bitmek üzereydi ki aile büyükleri araya girdi. Kadının açtığı boşanma davası sonuçsuz kaldı. Sinan Akay bir süre sakin göründü ama numaraydı, kadına yeniden saldırmaya başladı. Leyla Akay geçen sene ayrıca aldatıldığını da öğrendi ve boşanma dilekçesi verdi, çocuklarını da alıp annesinin evine yerleşti.

Sinan Akay 3 Haziran günü Leyla’ya konuşmak istediğini söyledi. Leyla Akay inandı, yanına gitti, arabasına bindi ama Sinan Akay’ın niyeti konuşmak değildi, bu hemen belli oldu. Önce kadına hakaret etmeye başladı, Leyla bu tavır karşısında arabayı durdurmasını isteyince de Sinan Akay bıçağını çıkardı; kadını hem dövdü hem de bıçakla yaraladı. Üstelik bu sırada çocuklar da yanlarındaydı.

Hayatını kurtarmak için son bir hamle yaptı Leyla, kendini arabadan atmak istedi. Ama Sinan Akay onu saçından yakaladı. Arkadan gelen başka bir araç sürücüsü durumu fark edip kornaya bastı. Sinan Akay fark edince kadını orada atıp uzaklaştı. Her tarafı kanlar içindeydi Leyla’nın ve kıyafetleri yırtılmıştı. İddiaya göre Leyla’ya vururken ‘Seni öldüreceğim, yüzüne kezzap dökeceğim’ diye tehdit etmişti Sinan Akay. Zaten her dövdüğünde “Arkam sağlam, bana bir şey olmaz. Bak seni kaç kere dövdüm, bıçakladım. Bana ne polis ne savcı bir şey yapabilir” derdi. Nitekim kimse ona ‘bir şey yapmıyordu.’

Bu olaydan sonra da Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı Sinan Akay. Ev hapsinde artık ama Leyla elektronik kelepçesi olup olmadığını bilmiyordu ve endişeliydi. Çünkü Sinan’ı dışarıda gezerken görenler vardı:

“Iğdır küçük yer olduğu için eşimi dışarıda gezerken görenler var. Ben ölmek değil, adalet istiyorum. Bana hayatı zindan eden kişi bir kurumda güvenlik görevlisi. Taciz dosyasında adı geçiyor. Arkadaşı hapis cezası aldı, bu ise ‘Adamlarım halletti’ diyerek ortada geziyor. Alkolden üç kez ehliyetine el konan Sinan Akay şu anda da ehliyeti olmamasına rağmen emniyete kendi aracıyla geliyor. Bunu polislere söylememe rağmen yine işlem yapılmadı. Alkolik bir adama çocuklarımı teslim etmek istemiyorum, sesimi duyurmak istiyorum. Çocuklarımın velayeti bende olmasına rağmen kaç kere kaçırmak istedi. Eşimin beni aldattığını yakaladığımda ses kayıtlarını izlerken de dövüp bıçakladı beni ama yine hapis yatmadı. Cezaevine girmesi için benim ölmem mi lazım?”

Kendisini tokatlamış

Sinan Akay ise olaydan sonra Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği ifadede “Olay günü beni çağırdı, ‘Gel beni al hastayım’ falan dedi. Kendisini doktora götürmeyi teklif ettim, kabul etmedi. Benimle barışmak istediğini söyledi. Ben kabul etmedim ve ‘seni istemiyorum artık’ dedim. Kendisine kesinlikle fiziksel şiddet uygulamadım. Yüzündeki, gözündeki yara izleri kendisini tokatlaması sonucu olmuştur. Benim yanımda kendisini tokatlamaya başlayınca engel oldum, sonrasında ne olduğunu bilmiyorum. Araç seyir halindeyken Karakoyunlu tarafında ışıklarda arabadan atlamak istedi, kendisini tuttum. Bu olaylar yaşandıktan sonra Melekli yolu üzerindeki ışıklarda arabadan bana küfrederek indi. Barışma isteğini kabul etmemem sebebiyle arabadan küfrederek indi. Başka bir aracın bize korna çaldığını duymadım. Leyla’nın ondan yardım isteyip istemediğini bilmiyorum. Leyla arabadan kendi isteğiyle ayrıldı” dedi.

Leyla Akay ile ilgili sosyal medyadaki paylaşımların ardından yeniden gözaltına alınan Sinan Akay tutuklanıp cezaevine gönderildi.

Adana’daki cinayet ‘geliyorum’ demiş

Adana’da bir gün önce doğum gününü kutladığı eşi Sedef Ergül’ü ertesi gün öldüren Yaşar Ergül hakkında ‘eşi kasten öldürmek’ suçundan Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Ergül, öldürülen kadının annesi Nevzat, babası Hacı Ömer, ağabeyi Soner Güveloğlu, kızı Sedef Soysal ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti müştekileri ve olayla ilgili bilgisi olan tanıkları dinledi. Anne Nevzat ve baba Hacı Ömer Güveloğlu damatlarından şikayetçi oldu. Nevzat Güveloğlu “Kızım hiçbir şey anlatmazdı. 35 yaşındaki kızımı elimden aldı. Yavrumun dört çocuğu vardı. Torunlarım her gün ‘Annemiz gelecek mi’ diye soruyorlar” diyerek ağladı. Hacı Ömer Güveloğlu da adalete güvendiğini belirterek sanık damadının en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Öldürülen Seda Ergül’ün ilk eşinden olan kızı Sedef Soysal üvey babası Yaşar Ergül’ün devamlı annesine ve kardeşlerine şiddet uyguladığını söyledi. Üvey babasının kıskançlık yüzünden annesinin başına silah dayadığını iddia eden Sedef Soysal “Bir keresinde de boğazını bıçakla kesti. Uyurken Yaşar Ergül annemin boğazını sıkıyordu. Annemi kurtardım, o sırada dayağı da yedim. Bu adamın kıskançlığı vardı. Annem bizi öldüreceğinden korktuğu için şikayetçi olamıyordu” dedi.

Müşteki ve tanıkların ifadeleri sonrası söz hakkı verilen sanık Ergül eski savunmalarını tekrarladığını söyledi. Önceki savunmasında eşinin çocukları bahane ederek iki aydır kendisiyle yatmadığını iddia eden sanık Ergül “Söyleyecek birçok şey aklımdaydı. Şu an aklıma bir şey gelmiyor. Aklımdan gitti” diye konuştu. Sanık Ergül mahkeme başkanına ifadeleri alınıp duruşma salonundan çıkartılan tanıklar için “Benim eşime canım, hayatım diye konuştuğumu da sorsaydınız” dedi.

Dava dosyasında araştırılacak başka husus kalmaması üzerine savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı sanık Ergül’ün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını, tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti tarafların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

Başından vurularak öldürülmüştü: 15 yıllık cinayet dosyasında tutuklamaBaşından vurularak öldürülmüştü: 15 yıllık cinayet dosyasında tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.