Çeşme’deki orman yangınında facia: Üç kişi alevlerin arasında can verdi

İzmir'in Çeşme ilçesinde orman yangını çıktı. Rüzgarın etkili olduğu bölgedeki ekipler yangını kontrol almaya çalışırken alevlerin arasında kalan üç kişi hayatını kaybetti. Çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı.

Gündem 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Çeşme'deki orman yangınında üç kişi hayatını kaybetti.

Havaların ısınmasıyla her sene binlerce hektar ağaçlık alana mal olan ancak bir türlü önü alınamayan orman yangınları yeniden Türkiye’nin öncelikli sorunu konumuna geldi. 1 mayıs ve 31 ekim arası yangın mevsimi kabul ediliyor. Bu dönem içinde en riskli aylar temmuz ve ağustos. Orman yangını riski sıcakların arttığı, buna karşılık yağışların ve havada nemin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Bu nedenle genel olarak yaz aylarında yangın riski daha yüksek. Bu hafta Ege’de hem termometrelerin 40 dereceyi geçmesi hem de rüzgar bu riski daha da artırdı. Haftanın ilk yangın haberi İzmir’in turistik merkezlerinden olan Çeşme’ye bağlı Alaçatı’dan geldi.

Alaçatı Mahallesi Deliklikoy mevkisindeki saat 15.00 sıralarında ormanlık, makilik ve otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Edirne-Bulgaristan sınırında orman yangını: İtfaiye erleri yaralandıEdirne-Bulgaristan sınırında orman yangını: İtfaiye erleri yaralandı

Yangını görenlerin haber vermesi üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait iki uçak, dört helikopter, 16 arazöz, üç su ikmal aracı, üç dozer ve yer ekibi sevk edildi.

Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangının yaklaştığı alanda bazı evler tahliye edildi. Yangının yaklaştığı arazide bulunan bir kadın ve iki çocuğu da jandarma ekibi tarafından bölgeden çıkarıldı.

Yangın kontrol altına alındıktan sonra üç kişi için kayıp ihbarı verildi. Yangın başladıktan hemen sonra iki aile alevlerin yaklaştığını görüp iki gruba ayrılarak yangından kaçmaya çalıştı. Bir grup alevlerin içinden kurtarılırken bir erkek, bir kadın, bir de çocuk olmak üzere üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Manisa ve Çanakkale’de de  orman yangını

Soma’nın Deniş Mahallesi’ndeki ormanda da saat 12.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir uçak, iki helikopter, 10 arazöz, beş su ikmal aracı ve iki dozer sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışması sürüyor.

Çanakkale’deki orman yangını

Öte yandan Türkiye’nin ciğerleri olarak bilinen Kaz Dağlarına ev sahipliği yapan Çanakkale’de de orman yangını çıktı. Bayramiç ilçesindeki Kaykılar köyü yakınlarındaki tarım arazisinde bilinmeyen nedenle çıkan yangın rüzgarın da etkisiyle çevredeki arazilere ve ormanlık alana da sıçradı. Haber verilmesi üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler ile kara ve hava araçları sevk edildi. Ekiplerin müdahale ettiği yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yangınların yaklaşık yüzde 35’i ihmal ve kazadan

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 ile 2023 yılları arasındaki on yıllık dönemde yaşanan orman yangınlarının yüzde 5,3’ü kasıt, yüzde 34,5’i ihmal ve kaza, yüzde 11,9’u da doğal nedenlerle.

Yangınların yüzde 48,3’ünün nedeninin bilinmediğine dikkat çeken rapora göre nedeni bilinmeyen yangınlarla zarar gören orman ekosistemi miktarının son 11 yılda 86 bin hektarı buldu.

Yanan orman alanlarının beşte ikisinin neden yandığının tespit edilemediğine işaret eden raporda “Nedeni bilinmeyen bir soruna karşı mücadele etmek de oldukça zor olduğu için, bu belirsizlik içinde orman yangınlarıyla mücadelede başarılı olma şansı da azalıyor” tespiti yapılıyor.

Resmi verilere göre geçen yıl orman yangınlarının yüzde 41’inin neden çıktığı, orman alanlarının yüzde 17’sinin neden yandığı bilinmiyor.

Biri söndürülüyor diğeri başlıyor: Beş ilde orman yangını!Biri söndürülüyor diğeri başlıyor: Beş ilde orman yangını!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.