Gazeteci yargılamalarına basın meslek örgütlerinden tepki

Basın meslek örgütleri, gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanması ve Dinçer Gökçe ile Cengiz Erdinç’in gözaltına alınmasını protesto etti: Basın korkutulmaya, hizaya getirilmek isteniyor.

Gündem 3 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

“MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında önceki gün tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan’ın ardından dün de Kısa Dalga yazarı gazeteci Erdinç’in bir televizyon programındaki yorumları nedeniyle gözaltına alınması, basın meslek örgütlerini harekete geçirdi.

Açıklamaya CHP ve HEDEP’ten destek

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan’a destek olmak için T24 Ankara ofisi önünde ortak basın açıklaması yaptı.

CHP’li Milletvekilleri Utku Çakırözer ile Sezgin Tanrıkulu, HEDEP Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, ile Sevilay Çelenk, DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yönetmen Tufan Taştan ve gazeteciler Murat Yetkin, Fikret Bila, Faruk Bildirici, Sedat Bozkurt ile Ünsal Ünlü başta olmak üzere çok sayıda gazeteci, avukat, basın meslek örgütü ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler basın açıklamasına katılanlar arasındaydı.

‘Şardan’ın gazeteciliğine kefiliz’

T24 Ankara ofisi önünde bir araya geldi. Gazeteciler Cemiyeti’nden Kenan Şener’in okuduğu basın açıklamasında, “Şardan’a apar topar soruşturma açılması, evinde ve belgelerinde arama yapılarak gözaltına alınması ve tutuklanması ülkemizdeki tüm gazetecilere yönelik ağır bir gözdağıdır” denildi. Açıklamada, “Türkiye’de son 35 yıldır içişleri, emniyet, yargı bürokrasisi ve ilgili siyasetçilerle her zaman gazetecilik çerçevesinde ilişki kuran Şardan, işlediği konuları titizlikle kaleme alan, yazdığı haber ve kulis bilgileriyle kurumlardaki sorunlara büyüteç tutan kıdemli ve saygın bir gazetecidir. Meslektaşımız Şardan’a ve gazeteciliğine kefiliz” ifadelerine yer verildi.

‘Kurumlar neden yalanlayamadı?’

Gazeteciler Cemiyeti’nden Kenan Şener, Şardan’ın tutuklanmasına neden olan yazısında ismi geçen hiçbir kurumun hala bir yalanlama yayınlamadığına dikkat çekti:

“İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Tolga Şardan’a tutuklama kararı verilmesinden 10 dakika sonra Şardan’ın yazdığı gibi bir MİT raporu olmadığını, yazının dezenformasyon içerdiğini duyurmuştur. Yayınlanmasının üzerinden 43 saat geçmesine karşın ilgili kurumlar tarafından yalanlanmayan yazının, tutuklama kararıyla eş zamanlı olarak dezenformasyon merkezince yalanlanması manidardır. Biz gazeteciler bu tür haberlerde yanlış bir bilgi olduğunda ilgili kurumların jet hızıyla yalanlama yaptığını gayet iyi biliyoruz. Şardan’ın bir buçuk gün boyunca dezenformasyon olarak değerlendirilmeyen yazısının tutuklama kararıyla birlikte yalanlanmasını inandırıcı bulmuyoruz.”

Tahincioğlu adaletteki çelişkiye dikkat çekti

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu da yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki infaz rejiminde insanların haklarını gasp ederseniz, insanları soyarsanız tutuklanmıyorsunuz, cezaevinde yatmıyorsunuz. Gazeteciler ise peşinen cezalandırılıyor. Tolga Şardan’ın tutuklanmasının tek sebebi yazılarına devam etmesinin istenmemesidir. Tolga Abinin de dediği gibi biz yazmaya devam edeceğiz. Tolga Şardan da çıkıp yazmaya devam edecek” diye konuştu.

Tolga Şardan'ı tutuklatan imza kurumadan gazeteci Cengiz Erdinç gözaltındaTolga Şardan’ı tutuklatan imza kurumadan gazeteci Cengiz Erdinç gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.