İliç’te ilkokul mezunu bile olmayanlar ‘sorumlu’ gösteriliyor

İliç’teki maden faciası soruşturmasında tutuklu sayısı sekize yükseldi. Bölgede çevre mücadelesi veren Sedat Cezayirlioğlu ise gerçek sorumluların dışarıda olduğunu söyledi, “Tutuklananlar içinde ilkokul mezunu bile olmayanlar var” dedi.

Çevre 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madenciliğin işlettiği maden ocağında yaşanan toprak kaymasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. Dün maden ocağını işleten şirkette idareci pozisyonunda çalışan mühendis İ.T. ve K.M.A. savcılık sorgusundan sonra nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi ve tutuklandılar.

İliç faciasıyla ilgili Kanadalı yönetici de gözaltındaİliç faciasıyla ilgili Kanadalı yönetici de gözaltında

Dokuz işçinin toprak altında kaldığı facianın ardından başlatılan soruşturmada daha önce de altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G’nin de aralarında olduğu altı  kişi tutuklanmıştı, üç zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Sedat Cezayirlioğlu

Siyanürle altın aranan madene karşı yıllardır çevre mücadelesi yürüten Sedat Cezaryirlioğlu 10Haber’e tutuklananların gerçek sorumlular olmadığını söyledi. Cezayirlioğlu “Sahada çalışan sorumlular tutuklandı. Tutuklananlar içinde ilkokul mezunu bile olmayan, İliç ilçesinden, daha önce komşum da olan bir kişi var. Bu kişi siyanürleme bölümündeki işçilerin şefi pozisyonunda. Milyar dolarlık yapıda ilkokul mezunu bile olmayan biri tutuklanıyor. Hasbelkader 25 yıldır çalıştığı için şef konumuna gelmiş. Bunun gibi insanlar tutuklandı. Tepedekilerin hiçbiri tutuklanmadı. Şirketin bir buçuk yıl önce görevden alınan Türkiye Müdürünün soruşturmada ismi bile geçmiyor. Halbuki bu izinlerin tamamı onun döneminde alındı, yıllarca görev yaptı. Gerçi şirketin şu anki Türkiye Müdürü de yok bunların arasında. 14 yıllık liç yığınının bu hale gelmesinin sorumluları yok tutuklananlar arasında. Yığın yüksekliğinin 150 metreyi geçmemesi gerekirken bunu 257 metreye çıkaranlar yok” diye konuştu.

İliç faciasıyla ilgili iki mühendis tutuklandıİliç faciasıyla ilgili iki mühendis tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.