İstiklal saldırganlarını taşıyan sanığı deprem vurmuş: ‘Beni tahliye edin, ailemin mezarını bulacağım’

6 kişinin hayatını kaybettiği İstiklal saldırısının yıldönümünde görülen duruşmada altı kişi tahliye oldu. Saldırganları Antakya'dan Ceyhan'a taşıyan tutuklu sanık Tarık Al Hatib'in ise 6 Şubat'taki depremde eşi ve çocuklarını kaybettiği ortaya çıktı.

Gündem 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İstanbul’un en turistik yerlerinden biri olan Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de bir bankın üzerine bırakılan bombanın patlaması sonucu altı kişi hayatını kaybetmiş, 99 kişi yaralanmıştı. Bombayı bırakan Ahlam Albashır’in de bulunduğu 36 sanığın yargılanmasına saldırının yıldönümü olan 13 Kasım’da (dün) devam edildi. Saldırganları Antakya’dan Ceyhan’a arabayla getiren tutuklu sanık Tarık Al Hatib 6 Şubat’taki depremde büyük yıkım yaşadığını, Antakya’da yaşayan iki kızıyla eşinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini, ailesinin mezarlarının nerede olduğunu araştırmak istediğini söyledi ve tahliyesini istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Ahlam Albashır’in de olduğu 12 tutuklu sanık getirildi. Diğer tutuklu sanıklar SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Duruşmada söz verilen tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yasir Al Korali, Mahmud Haso, Hatice el-Kurdi, Salih Carkes, Hadir Carkes ve suça sürüklenen çocuk A.E.’nin tutuklu kaldıkları süre ve suç vasfının değişme ihtimalini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.

Saldırganları Ceyhan’a getiren sanık

Duruşmada tahliyesini talep eden tutuklu sanıklarından biri eylemi gerçekleştiren Ahlam Albashır ve firari sanık Bilal Hassan’ı Antakya’dan Ceyhan’a getiren 30 yaşındaki Tarık Al Hatib’di.
Tarık Al Hatib  Suriye iç savaşı başladıktan sonra ailesiyle birlikte Antakya’ya yerleşmişti. Araba tamircisi olarak çalışan Tarık Al Hatib Suriye’den kaçak yollarla giren şahısları para karşılığı belli yerlere götürüyordu. Bu yaptığı yasadışı işten dolayı da yargılanıp ceza almıştı.
Tarık Al Hatib, PKK/YPG’nin Suriye’de planladığı İstiklal saldırısının tutuklu sanığı  Ahlam Albashır ve firari sanık Bilal Hassan’ı  kendisine Süleyman Güder’in ayarladığını ve 27 Temmuz’da   para karşılığı Antakya’dan Ceyhan’a götürdüğünü,  terör  saldırısı yapacaklarını bilmediğini öne sürdü.

Ailesini kaybetti

Altı kişinin hayatını kaybettiği İstiklal saldırısında birçok eve ateş düşmüştü. Saldırganları Antakya’dan Ceyhan’a arabayla getiren Tarık Al Hatib Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremde Antakya’da yaşayan iki kızıyla eşini enkaz altında kaybetti. Kendisi o esnada cezaevindeydi. Tarık Al Hatib tahliyesini talep ederken duruşmada ağlayarak, ailesini kaybettiğini mezarlarının nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Ancak mahkeme tutuklu yargılanmasına karar verdi.

İddianamede ne vardı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022 tarihinde Taksim İstiklal Caddesi üzerinde gerçekleşen bombalı saldırının ‘YPG/PYD/SDG’ tarafından planlanıp gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırı sonucu olay yerinde bulunan çocuk yaştaki Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara, Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar’ın vefat ettikleri, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi hasara uğradığı anlatıldı.

El yapımı bomba bulunan çantayı bırakan Suriye uyruklu Ahlam Albashır’in 14 Kasım 2022 tarihinde yakalanıp gözaltına alındığı, YPG/PYD’nin özel istihbarat elemanı olduğu ileri sürülen sanıklar Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos’un kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmak ve böylece devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma amacına ulaşmak maksadı ile örgüt tarafından özel eğitime tabi tutularak talimatlandırılıp patlayıcı malzeme eşliğinde Türkiye’ye gönderildikleri belirtildi.

Ceza istemleri

İddianamede bombayı yerleştiren şüpheli Ahlam Albashır’in yedi kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Firari sanık sıfatıyla dosyada yer alan Cemil Bayık’ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin ise yedişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisleri talep ediliyor. İddianamede eylemi gerçekleştiren 36 sanık hakkında “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Çocuğa Karşı Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Öldürmeye Teşebbüs Etme, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Göçmen Kaçakçılığı” suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Yerlikaya duyurdu: 10 ayda 104 bombalı eylem engellendiYerlikaya duyurdu: 10 ayda 104 bombalı eylem engellendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.