Kardeşini arazi kavgasında öldürmüştü, yedi yıl sonra komşu köyde yakalandı

Diyarbakır’da arazi anlaşmazlığı nedeniyle tarlada vurulan mimar Gülseven Diken’in cinayet şüphelisi ağabeyi Ömer Ziya Diken yedi yıl sonra komşu köyde yakalandı. Gülseven Diken arazi husumetinde ölen dördüncü kişi oldu.

Gündem 9 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Öldürülen Gülseven Diken

Diyarbakır’ın yaşayan Diken ailesinin 12 çocuğu babaları Şerif Diken’in ölümünün ardından kendilerine kalan Bağlar ilçesi Batı Karakoç Mahallesi’ndeki 10 bin dönüm arazinin iki bin dönümlük kısmını usulsüz olarak amcaları R.D.’nin üstüne geçirdiğini öne sürerek dava açtı. Araziyi geri isteyen kardeşler ile amca R.D. arasında husumet başladı. Bu süreçte amca R.D. de karşı dava açtı. Kardeşlerden 58 yaşındaki Ömer Ziya Diken kayınpederi de olan amcası R.D. ile birlikte hareket etti. Bazı kardeşleri de kendisine destek verdi. Sonuçta aralarında avukat, mimar gibi böyle olayların içinde yer alması pek beklenmeyen kardeşler beş ve yedi kişilik iki gruba ayrılarak arazi anlaşmazlığının tarafları oldu.

Arazi kardeşleri birbirine düşürdü: İki ölü, üç yaralıArazi kardeşleri birbirine düşürdü: İki ölü, üç yaralı

Taraflar arasında husumet sürerken 2015 yılında aynı mahallede bir eve uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Saldırıda kardeşlerden Serdar Diken ile oğlu Ahmet Diken ve kuzeni Cemal Diken hayatını kaybetti. İddiaya göre amca R.D.’nin ifadesiyle Serdar Diken’in husumetlisi avukat kardeşi Hasan Zerdüşt Diken gözaltına alınarak tutuklandı. Olaydan iki yıl sonra 4 Aralık 2017’de husumete neden olan tarlada bir kişinin hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. O kişinin öldüğü ve cesedin 49 yaşındaki mimar Gülseven Diken’e ait olduğu tespit edildi. Ekipler Diken’in 10 bin dönümlük arazi anlaşmazlığı nedeniyle öldürüldüğünü ve bunun olayla ilgili dördüncü cinayet olduğunu ortaya çıkardı.

Barış heyetiyle görüşmeye gitmiş

Gülseven Diken’in arazilerle ilgilenmek için yaşadığı Balıkesir’den Diyarbakır’a döndüğü, taraflar arasındaki husumete son vermenin yolunu aradığı, öldürüldüğü yıl 16 Kasım’da da avukat olan kız kardeşi Zeliha Diken ve barış heyetiyle görüşmek için Batıkarakoç Mahallesi’ne gittiği belirlendi. Diken jandarma komutanının arabuluculuğuyla paylaşılan arazinin kendilerine düşen kısmını kardeşi Ömer Ziya Diken’in sürdüğünü gördü, jandarmaya bildirdi. Bir süre sonra da tarlada pompalı tüfekle öldürülmüş bulundu.

Olayın ardından jandarma ekipleri cinayet şüphelisi Ömer Ziya Diken’i yakalamak için çalışma başlattı. Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığı bünyesinde oluşturulan özel ekip şüphelinin kırsal mahallenin karşısındaki küme evlerde olduğu bilgisine ulaştı. Ömer Ziya Diken yedi yıl sonra yapılan operasyonla yakalandı. Genel Bilgi Tarama (GBT) sisteminde Ömer Ziya Diken’in iki kez ‘kasten öldürme, silahla tehdit ve birden fazla kişi ile tehdit’ suçundan da arandığı ortaya çıktı.

Ömer Ziya Diken’in jandarmadaki işlemleri sürüyor.

Arazi mafyası Magarsus dizisi gibi iş başında: 'Jandarma misafirhanesine sığındım'Arazi mafyası Magarsus dizisi gibi iş başında: ‘Jandarma misafirhanesine sığındım’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.