Mafyaya kredi haberine engeli Halkbank yönetimindeki RTÜK Başkanı savundu

Timur Soykan'ın Ayhan Bora Kaplan ile ilgili "Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi" haberine erişim engeli geldi. Halkbank'ın yönetiminde olan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin "Hiç kimsenin Halkbank ve RTÜK'e haksızca saldırma hakkı yok" dedi.

Gündem 6 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin

Gazeteci Timur Soykan’ın önceki gün BirGün’de yayınlanan Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan’ın şirketlerine kredi vermesiyle ilgili haberine Halkbank’ın şikayeti üzerine erişim engeli geldi.

İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı haber hakkında erişim engeli ve içerikten çıkarma kararı verdi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna dayanan haber için mahkeme “kişilik haklarının ihlal edildiğine” hükmetti.

Timur Soykan haberin engellenmesine tepki gösterdi. Haberine konu belgeleri sosyal medyadan paylaştı. Ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu’nda olduğunu hatırlattı.

Soykan “Halkbank’ın mafyaya kredi verdiğini ortaya koyan haberim sansürlendi. Halkbank’ın yönetiminde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de var. RTÜK haberin yapılmaması için TV kanallarını arıyor. Suçlarını böyle gizliyorlar. Hep birlikte bu sansüre, bu zorbalığa, bu suça karşı durmalıyız” dedi.

RTÜK en çok cezayı Halk TV, TELE 1 ve Now TV'ye kestiRTÜK en çok cezayı Halk TV, TELE 1 ve Now TV’ye kesti

Şahin: Uyarılar sansür değil

Konuya ilişkin bir açıklama da RTÜK Başkanı Şahin’den geldi. Haberin gerçek olmadığını öne süren Şahin Halkbank’tan “halkımızın bankası ve güzide kamu bankası” diye bahsetti. Muhalif gazetecileri “maksatlı yıpratma” yapmakla suçladı:

“RTÜK İletişim Merkezi gibi çeşitli kanallar üzerinden medya hizmet sağlayıcı kuruluşların asılsız, yanlış ve yalan haber yaptığı ihbarları RTÜK’e ulaştığında görevli uzman personelimiz tamamen ilgili yayıncının lehine olacak şekilde gerekli uyarıları yapmaktadır. Uyarılar sansür değil, yayıncı kuruluşun lehine olacak yapıcı ikazlardır. Yapılan yalan, yanlış veya manipülasyon amaçlı haberin düzeltilmesi uyarısıdır. Yayıncıların mahkemenin yayın yasağına uymaması ve yapıcı uyarılarımızı dikkate almaması durumunda gerekli idari yaptırım ve hukuki hak arayışları gündeme gelecektir. Bilinçli olarak servis edilen yalan haberlerle ve yalanı yayma çabasında olanlar ile hem yargı önünde hem de idari anlamda mücadele edilecektir. Hiç kimsenin vatandaşımızın hizmetinde olan güzide bir kamu bankamıza ve Üst Kurulumuza haksızca saldırmasına hakkı yoktur.”

Timur Soykan’ın haberi

BirGün yazarı Timur Soykan Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan MASAK Raporunu haberleştirmişti. Kaplan’ın paravan şirketler aracılığıyla sadece Halkbank’tan 550 milyon TL kredi aldığını yazmıştı.

Halkbank yönetimi 10Haber’in haberle ilgili sorularını yanıtsız bırakmıştı.

RTÜK Başkanı Şahin, yardımcısı Uslu'yu haberi olmadan görevden almışRTÜK Başkanı Şahin, yardımcısı Uslu’yu haberi olmadan görevden almış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.