Taşı taşı bitmiyor: 35 ilde kritik düzeyde toz taşınımı uyarısı

Afrika'da Sahra Çölü'nden havalanan tozlar haftalardır Türkiye'de şehirlerin üzerinde dolaşıyor, yağmur yağarsa çamur olup yere düşüyor, yağmazsa sağlığımız için ciddi bir tehdit.

Çevre 26 Nisan 2024

Türkiye haftalardır Afrika’dan gelen çöl tozlarının etkisi altında. Sıcaklıklar da çöl tozu taşınımıyla birlikte arttı. Bugün 35 il için toz taşınımı uyarısı var. Bu illerde görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

Rüzgarın İç Anadolu’da güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Marmara, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde ise sağanak yağış görülebilir.

Hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar uyarıyor: Hastalıklara sebep olabilir

Diğer yandan toz taşınımıyla ilgili uzmanların uyarısı devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Karnak AA’ya şunları söyledi: “Özellikle astım, KOAH hastalarında, bağışıklığı baskılanmış kişilerde toz taşınımıyla havaya saçılan partiküller, artan öksürük şikayetlerine ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Durumu hassas kişilere, içinde bulunduğumuz süreç gibi toz taşınımının çok yüksek olduğu günlerde evde kalmalarını, mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Sağlıklı birey öksürmez, öksürük ve balgam çıkarma normal bir semptom değildir, sebebinin mutlaka araştırılması gerekir.”

'Kızıl' gün uyarısı: Afrika'nın tozunu yurda lodos serpiştirecek‘Kızıl’ gün uyarısı: Afrika’nın tozunu yurda lodos serpiştirecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.