Moskova düğümü: İki saldırgan İstanbul’da farklı zamanlarda aynı otelde kalmış

Moskova saldırısı zanlılarından ikisinin 20 gün önce İstanbul'da olduğu, birinin Fatih’te bir otele giriş yaptığı gün öteki saldırı zanlısının aynı otelden çıkış yaptığı ileri sürüldü.

Gündem 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Rusya’nın başkenti Moskova’da geçen cuma akşamı Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve en az 139 kişinin öldüğü saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan vatandaşı dört IŞİD militanından Şamsidin Fariduni’yle ilgili yeni bilgiler tespit edildi.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre Tacik uyruklu Fariduni şubatta dört gece İstanbul Şişli’de otelde konakladı. Fariduni otelden ayrılıp Başakşehir’de bir eve yerleşti.

4 Mart’ta şahsi pasaportu ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkan uçakla Rusya’ya geçen Fariduni’nin İstanbul’dayken kimlerle temas kurduğu, Başakşehir’deki evde kimlerle kaldığı ve İstanbul’a ne amaçla geldiğine dair net bir bilgi edinilemedi.
25 yaşındaki Fariduni Şamsidin’in 23 Şubat’ta İstanbul’dan fotoğraflar paylaştığı da ortaya çıkmıştı. Rus devlet haber ajansı RIA Novosti Şamsidin’in bu tarihte paylaştığı karelerde Fatih Cami’nin görüldüğünü yazdı.

Koca İstanbul’da aynı otelde

Gazeteci Murat Yetkin de kendi sitesindeki yazısında saldırganlardan ikisinin de farklı zamanlarda İstanbul’da aynı otelde kaldığı iddiasını kaleme aldı.

Yetkin’in haber kaynaklarına dayandırarak şunları yazdı: “Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Fariduni 20 Şubat 2024’te Moskova’dan havayoluyla İstanbul’a gelmiş ve 21 Şubat’ta Fatih’te bir otele yerleşmiş. 23 Şubat’ta Mart’ta “Aksaray İstanbul” konumuyla Fatih’ten 8 fotoğrafı Instagram hesabında yayınlamış. Otelden 27 Şubat’ta ayrılan Fariduni 2 Mart’ta da yine İstanbul Havalimanından Rusya Federasyonu’na dönmüş.

Tutuklanan bir diğer saldırgan, Saidakram Rajabalizoda ise Fariduni’den bir ay kadar önce, 5 Ocak 2024’te İstanbul’a gelmiş ve aynı gün Fatih’te bir otele yerleşmiş. Bu daha sonra Fariduni’nin de gelip yerleşeceği otel. Ancak Rajabalizoda’nın, Fariduni’nin otele giriş yaptığı gün otelden ayrıldığı saptanmış. Sonra o da Fariduni ile aynı uçakta 2 Mart’ta Moskova’ya dönmüş.”

‘Horasan Vilayeti’ dedi

Saldırıdan sonra Ankara-Moskova hattındaki güvenlik ve diploması heyetlerinin 48 saatlik görüşmelerinde de dikkat çekici bilgiler paylaşıldı. Bu görüşmelerde saldırıda IŞİD’in Horasan Vilayeti kolunun izleri olduğu Türkiye tarafından ilk kez dile getirildi. Bilindiği gibi IŞİD’in yayın organlarınca yayınlanan açıklamalarda saldırıyı “İslam Devleti savaşçıları” ya da “hilafetin askerleri”nin düzenlediği belirtiliyordu.

 

Moskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünüMoskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.