Murat Kurum ‘Depremde 130 bin kişi öldü’ deyince ortalık karıştı ama…

Ak Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum kendisinin Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu sırada yaşanan 6 Şubat depremlerinden söz ederken 130 bin ölüm diye bir sayı verdi. Resmi rakamlar ise 50 bindi. Peki bu bir hata mıydı yoksa itiraf mı?

Gündem 1 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

6 Şubat depremlerinin yıldönümüne bir haftadan az kalmışken dün depremde ölen insan sayısının gerçekçiliğine dair tartışmayı tekrar alevlendiren bir gelişme yaşandı.

Ak Parti’nin yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Murat Kurum katıldığı canlı yayında şimdiye dek açıklanan resmi ölü sayısından farklı bir rakam telaffuz etti.

Peki bu sayı ne?

TV100’de canlı yayında belediye başkanlığına talip olduğu İstanbul’un depreme hazırlanmasının önemini anlatmaya çalışan Kurum “Bakın 11 ilde deprem olmuş, 130 bin canımız gitmiş…” dedi ve İstanbul’da olası bir depremin çok daha ağır sonuçlara yol açacağını söyledi.

Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu sırada yaşanan depremlerde açıklanan resmi ölü sayısı ise 50 bin 783’tü. Yaralı sayısı ise 107 bin 204 olarak açıklandığı için ölü ve yaralıları karıştırmış olma ihtimali de düşük.

Kurum’un “130 bin” sözünden sonra sosyal medyada da yüzlerce insan bu açıklamanın bir itiraf mı yoksa dil sürçmesi mi olduğu sordu.

Bu arada Kurum’un canlı yayında söylediği “İstanbul giderse ülke gider, bayrak gider, devlet kalmaz” sözleri de İmamoğlu öncesinde İstanbul uzun yıllar Ak Parti tarafından yönetildiği için tepki çekti.

‘Bütün depremleri kastetti’

Kurum ile canlı yayını yapan gazeteci Candaş Tolga Işık ise tartışmalar üzerine Kurum’a bu sayıyı tekrar sorduğunu ve bu sayıyı 6 Şubat depremleri için değil Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan depremlerin tümü için verdiği bilgisini paylaştı.

Kandilli kayıtlarına bakıldığında 1923’ten bu yana 5’in üzerinde şiddetteki depremlerde Türkiye’de tam 81 bin 972 kişi yaşamını kaybetmiş. 6 Şubat için verilen resmi ölü sayısı olan 50 bin 783’ü bu sayıya eklediğimizde tam 132 bin 755 yapıyor; ki bu da Murat Kurum’un söylediği rakamı açıklar nitelikte.

Murat Kurum’un daha önce de Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan depremlerden bahsedip aynı sayıyı verdiği bir konuşmasının da arşivlerden çıkması “Kurum cümleyi yanlış kurup 11 ilden bahsederken bu sayıyı söyleyerek hata yaptı; aslında yeni bir sayı vermedi” tezini doğruluyor.

Depremde dokuz kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi apartmanı hatırlayamadıDepremde dokuz kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi apartmanı hatırlayamadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.