Neyse ki boştu: Teknofest için gelen uçağın yakıt tankı Ankara’ya düştü

Ankara'da yedek yakıt tankı düşen uçağın Teknofest Ankara için Eskişehir'den geldiği öğrenildi. Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş görüntülere göre iki neden düşmüş olacağını ifade etti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise olayın araştırıldığını söyledi.

Gündem 5 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü’nün açık otoparkına, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-4 savaş uçağından drop tank (yardımcı yakıt tankı) düştü. Park halindeki 3 araç hasar gördü.
Çevredekilerin ihbarı ile bölgeye çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Askeri yetkililer de bölgeye geldi. Öte yandan uçaktan kopan parçanın düşme anı, cep telefonu görüntülerine yansıdı. Görüntülerde; gökyüzünde süzülen parçanın TPAO’nun bahçesine düştüğü görüldü. Yedek yakıt tankı düşen uçağın Eskişehir’den Teknofest Ankara Festivali için geldiği, festival sonrası Eskişehir’e dönüş sırasında kazanın olduğu öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı, olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait F-4 savaş uçağının bir parçası, Ankara semalarında uçuşu esnasında bilinmeyen bir sebeple TPAO’ya ait açık bir otoparka düşmüştür. Uçak emniyetli bir şekilde Eskişehir meydana iniş yapmıştır. Olayda herhangi bir can kaybı ve yaralı bulunmamaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılı teknik inceleme devam etmektedir” denildi.

‘İki nedeni olabilir’

Kazayla ilgili 10Haber’e konuşan emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş bu tür kazaların havacılık dünyasında olabileceğinin altını çizerek, “Bu tür kazalar havacılık dünyasında olur. En büyük şans yakıt tankının boş olması ve insanların olmadığı bir yere düşmesi oldu. Bu düşmenin iki nedeni olabilir. Birincisi, istemdışı düşme: Kanat ile yakıt tankı arasında faylon dediğimiz taşıyıcı var. Bunlar yedek yakıt tankı da olabilir, roketler de olabilir. İstemdışı dediğimi olay, uçağının kalkışından, süratinden etkilenerek düşmüş olanlara diyoruz.  İkincisi, takılmadan veya takılırken kullanılan malzemeden kaynaklı düşmüş olabilir. Tabii ki biz bunları medyaya yansıyan videodan yolarak yorumluyoruz. Kesin netice yapılan inceleme sonrası ortaya çıkacaktır” dedi.

TeknoFest Ankara başlıyor, büyük ilgi bekleniyorTeknoFest Ankara başlıyor, büyük ilgi bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.