Rehine krizinden sonra fabrikada olağanüstü hal: İşte yönetimin aldığı kararlar

Gebze'deki P&G fabrikasında dün yedi işçi bir saldırgan tarafından rehin alındı, dokuz saat sonra kimse zarar görmeden vatandaşlar kurtarıldı. Güvenlik açığı nedeniyle eleştirilen şirket ise 'yeni döneme' hazırlanıyor.

Gündem 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Önceki gün Türkiye, Gebze’deki P&G fabrikasındaki rehine kriziyle sarsıldı. Dokuz saat boyunca herkes nefesini tutmuş Gebze’deki krizin aşılmasını bekliyordu. Çünkü daha sonra fabrikanın eski işçisi olduğu ortaya çıkacak olan bir kişi üzerinde bomba düzeneği, elinde de iki silahla fabrikaya girdi. Üçü kadın yedi kişiyi rehin alan İ.Y., duvara boyayla “Gazze için ya musalla ya ölüm” yazdı, bunu da sosyal medyada paylaştı. Yürekleri ağza getiren olayda saatler ilerledikçe ilginç olaylar da yaşandı. Doğum günü kutlandı, rehinelerden biri canlı yayın açtı, saat 22.00 sıralarındaysa canlı yayını açan bu kez de İ.Y. oldu.

Yetkililer saldırganın bir örgüt bağlantısı tespit edilemediğini söyledi. Saldırganın işçileri rehin almasının nedeniyse İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları olduğu açıklandı. Fabrikaya özel harekât polisleri ve özellikle rehin alma eylemlerinde uzmanlığı olan müzakere ekipleri de ulaşmıştı. Rehine krizi dokuz saat sonra saldırganın teslim olmayı kabul etmemesi üzerine yapılan operasyonla sona erdi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz saldırganın tuvaleti kullanmak üzere odadan çıktığında operasyon yapıldığını, rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Olay sonrası şirket de tepkilerin odağına yerleşti. Çünkü kamuoyu şirketin güvenlik açığının olduğunu düşünüyor. Emekli Emniyet Müdürü ve kriz anları konusunda uzman Feramuz Erdin de şirketin bu tip saldırılara hazırlıklı olması gerektiği düşüncesinde. Erdin “Boykot meselesinin ardından böyle yerlerin hedef alınabileceğine dair uyarmıştım ben. Burada çok ciddi bir güvenlik zafiyeti yaratılmış. O firmaların personellerine karşı yükümlülükleri var. Mazeretini bilmiyorum ama bu şirketlerin güvenlik yöneticileri var, bunların düşünülmüş olması gerekir” dedi. Konuyla ilgili haberimizin ayrıntılarına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Fabrikada ‘OHAL dönemi’

Peki bundan sonraki süreçte ne olacak? Büyük korkunun yaşandığı fabrikada şu an kimse çalışmıyor ve Pazartesi gününe kadar da çalışmayacak. 10Haber’in edindiği bilgiye göre şirket yönetimi de saldırı sonrası teyakkuz halinde. Ulaşmaya çalıştığımız rehine işçilerin telefonuysa kapalı. Zaten rehin alınan işçilerin basına konuşması da istenmiyor. Fabrikada da bundan sonra adeta olağanüstü hal edileceği belli oldu. Çünkü fabrikanın gündem olmasıyla birlikte yeniden hedef alınmasından endişe duyuluyor.

Edindiğimiz bilgilere göre Pazartesi gününden itibaren şirketin yol haritası şöyle ilerleyecek:

  • Güvenlik birimleriyle toplantı yapıldı ve önlemler artırıldı.
  • Pazartesiye kadar fabrikada kimse çalışmayacak.
  • Bu süreçte fabrika yönetimi toplanacak ve ana gündemleri güvenlik önlemleri olacak.
  • Toplantıda ‘yeni çalışma dönemi’ kuralları da belirlenecek.
  • Fabrika yönetimi işçiler çalışmaya başladığında onlarla da bir toplantı yapacak.

Türkiye dün 9 saat süren bir tuhaf rehine kriziyle sarsıldıTürkiye dün 9 saat süren bir tuhaf rehine kriziyle sarsıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.