10 soruda Dilan-Engin Polat olayı: Anneanneden yengeye 13 aile üyesi neden şüpheli?

Önce MASAK raporu, ardından savcılık soruşturmasıyla yeniden gündeme gelen iddialarla ilgili olarak 'Dilan-Engin Polat' çifti etrafında gelişen olayları derledik. İddiaların kaynağı, soruşturma kapsamı, MASAK raporu detayları, tarafların yanıtları ve öteki ayrıntılarla...

Gündem 15 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Yayınladığı sosyal medya içerikleriyle yedi milyona yakın takipçisi olan Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında haksız kazanç elde ettiklerine yönelik iddialar sosyal medyada gündem olurken yargıdan da Polat çifti için adım geldi. MASAK’ın raporu, ardından savcılığın soruşturması derken, 10Haber 10 soruda yaşananları kısaca derledik.

1. Nasıl gündeme geldiler?

Sosyal medyada ‘Delilerin Delisi’ takma adıyla bilinen Muhammed Yakut’un Polat çiftinin kara para akladığı iddiaları sosyal medyada gündem oldu. Polat çifti yine sosyal medyadan yaptıkları birçok açıklamayla iddiaları yalanladı. Fakat gazeteci Seher Sultan’ın açık kaynaklardan edindiği belgelerde çiftin sosyal medyadan açıkladıkları gelirlerine oranla daha az vergi ödediği anlaşıldı. Polat çiftinin gazetecilerle günler süren ‘atışması’ olayı uzun süre gündemde tuttu. Ardından Dilan Polat’ın kardeşi Sıla Doğu sosyal medyada verdiği bir cevapta uyuşturucu kullandığını itiraf etti. Düzenlenen operasyonda evinde uyuşturucu madde bulunan Sıla Doğu gözaltına alınıp sonra serbest bırakıldı. 

2. MASAK raporunda ne vardı?

12 Ekim’de ortaya çıkan Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) raporunda Rise and Shine Kozmetik şirketinin sahte belge düzenlediği tespiti yer aldı. Rapora göre çifte ait üç şirketin naylon fatura keserek vergi kaçırma amacıyla hareket ettiği anlaşıldı. Sabah gazetesinde yer alan detaylarda çiftin şirketleri üzerinden birçok usulsüz işlem yapıldığı belirtildi.

3. Hangi mallarına el kondu?

MASAK raporunun ardından Polat çiftinin tüm mal varlığına el kondu. Bu kadar da değil; çiftin birinci ve ikinci derece akrabalarının da mal varlıklarına da el kondu, çifte yurt dışına çıkış yasağı  getirildi. El konan mallar arasında çiftin sosyal medyada sürekli paylaştığı değeri on milyon TL’yi aşkın araçları da bulunuyordu.   

4. Neden soruşturma başlatıldı?

Şirketleri üzerinden para aklama iddialarıyla gündemde olan Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında soruşturma başlatıldı. Hklarında suç örgütü kurmak ve yönetmek, suç örgütüne üye olmak, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak ve Vergi Usul Kanunu’na muhalefet olmak üzere dört ayrı suçtan soruşturma yürütülüyor.

5. Hangi şirketler inceleniyor?

Soruşturma kapsamında yer alan şirketler Dilan Polat Güzellik ve Kozmetik Hizmetleri, Dilan Polat Estetik Sağlık Hizmetleri, Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi, Dipomed Metikal Kozmetik, Dilan Mücevherat, Milan Polat İnşaat Turizm, Sıla Doğu Güzellik Kozmetik, Rise And Shine Kozmetik, Nez Demir Güzellik Merkezi, Engin Polat şahıs firması ve Engin Polat Alüminyum. Çift şirketlerinin tamamının tüm prosedürlere uygun davrandığını söylemişti. 

6. Kimler soruşturuluyor?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Dilan Polat, eşi Engin Polat, Engin Polat’ın babası Sezgin Polat, kardeşi Alper Kürşat Polat, anneannesi Zehra Yılmaz, dayısının eşi Nilgül Yılmaz, Dilan Polat’ın kardeşleri Can Doğu ve Sinem Sıla Doğu’nun da aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında soruşturma yürütüyor.

7. Soruşturma konusu tutar ne kadar?

Soruşturma dosyasına giren MASAK raporunda Dilan Polat’ın internet yoluyla yaptığı satışlardan elde ettiği kurum gelirlerinin vergi matrahını azaltmak amacıyla sahte belge kullanmış olabileceği değerlendirmesi yapıldı. Sahte belge düzenleyicisi üç tedarikçi şirketten toplam 225 milyon 743 bin liralık mal alışının gerçek olmadığı da belirlendi.

8. Suçlamalar neler?

Soruşturma kapsamında şüphelilerin suç işlediği, bu mal varlıklarını suçtan elde ettiğine yönelik somut delil olduğu belirlendiği söyleniyor. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun soruşturma yaptığı ortaya çıktı. Haklarında yukarıda sıralanan suçlardan dört ayrı soruşturma yürütüldüğü öğrenildi. Polat çiftinin internet yoluyla yaptığı satışlardan elde ettiği kurum gelirlerinin vergi matrahını azaltmak amacıyla sahte belge kullanmış olabileceği değerlendirmesi yapılan MASAK raporunda  sahibi oldukları ‘Rise and Shine Kozmetik’ şirketinin de sahte belge düzenleyicisi olduğu belirtilmişti.

9. Haklarında neler biliniyor?

Üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olan Dilan Polat 21 Temmuz 1990 tarihinde İstanbul’da doğdu. İş hayatına doğum fotoğrafçılığı ile başladı ve birçok ünlü ismin fotoğrafçılığını yaptı. Daha sonra ablası Sıla Doğu ile birlikte güzellik merkezi açtı. Merkezin şube sayısı hızla artarken kendi kozmetik markasını da kurdu. 

35 yaşındaki eşi eşi Engin Polat da başta kozmetik olmak üzere birçok sektörde şirketleri olan bir iş insanı. Çift birçok kez yaptıkları pahalı harcamalarla gündeme gelirken bu sezon Fenerbahçe’ye de sponsor olmuştu.

10. Polat Ailesi iddialara ne diyor?

Dilan Polat iddiaların gündeme geldiği ilk günlerde sosyal medyadan “Paramı vermediğim için bugün bunlarla karşı karşıyayım. Sırf bu haberlerin durması için para istendi. Karakterli bir insan olduğum için vermedim” açıklaması yaptı ve haberlerin maksatlı olduğunu söyledi. 

Çift ayrıca şirketlerinin 2022’ye kadar her sene incelendiğini belirterek “Hiçbir şey bilmeyen insanların lafıyla gündem yaratmayın. Avukat ordum çalışıyor, herkese dava açıyoruz. Kamuoyu baskısından dolayı tabii ki herkes işini yapacak. İnsanların tek derdi magazin. İlgilendikleri tek şey magazin ve merak. Bir kaos arıyorlar. Bu şekilde başaramamış olmalarını bastırıyorlar. Ülkemizde yatırımlarımız devam ediyor. Ülkemize döviz çekmek için çalışıyoruz” açıklaması yaptı.

Dilan Polat: Magazin gündeminden MASAK gündemineDilan Polat: Magazin gündeminden MASAK gündemine

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.