TUSAŞ’a saldırıyı PKK bir tuhaf üstlendi: Otonom birim yapmış, son siyasi gündemle ilgisi yokmuş!

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı'na (TUSAŞ) saldırıda 5 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Bunun bir terör saldırısı olduğu ilk anda açıklandı. Bugün terör örgütü PKK saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

Gündem 25 Ekim 2024
TUSAŞ'a terör saldırısının olay yeri fotoğrafı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, kendisinden beklenmeyecek şekilde partisini Meclis’teki grup toplantısında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan Meclis’e getirilip örgütün lağvedilmesini açıklamasını istedi. Bu gerçekleşirse ‘umut hakkı’ uygulamasının da devreye alınabileceğini belirten Bahçeli, aslında bu konuşmasının sinyalini 1 Ekim’de Meclis’in açılışında vermişti. Çünkü o gün DEM Parti sıralarına giden Bahçeli, DEM Parti’li milletvekilleriyle tokalaşmış, bunun da sadece siyasi nezaket olmadığını, planlı olduğunu söylemişti. Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor? Bu hamlelerin amacı ne? diye konuşulurken CHP temkinli davrandı ama barışın önüne geçmeyeceklerini söyledi. DEM Parti de aynı şekilde süreci izlediklerini söyledi. Öte yandan Türkiye umut hakkı ile ilgili bir fikir geliştirmeye çalışırken Bahçeli’nin açıklamasından sadece 23 gün önce DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın umut hakkı ile ilgili Kanun Teklifi verdiği ortaya çıktı.

Siyaset arenası ısınmış, İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Bahçeli’ye Meclis’te urgan fırlatmışken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhur İttifakı’nın tarihsel fırsat yolunu açtığını söyledi özetle. Bunlar yaşanırken Türkiye acı bir olayla sarsıldı.

Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki TUSAŞ’ta patlama oldu. Kısa sürede İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından bunun terör saldırısı olduğu açıklandı. Henüz tesiste çatışmalar sürerken basına görüntüler sızdırıldı ama kimin verdiği bilinmiyor. O görüntülerde TUSAŞ’ın güvenlik kamerası odasından çekilmişti ve biri kadın diğeri erkek iki teröristin tesise saldırdığı anlar yer alıyordu. Saldırıyı kimin yaptığı bilinmiyordu ve pek çok iddia basında yer alıyordu. Saldırıda 5 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Çözüm süreci mi yaşanıyor diye konuşulurken yapılan bu saldırı haliyle sinir uçlarına dokundu. Bahçeli saldırıyı kınadı ve “Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır” dedi.

DEM Parti de son günlerde ülkede önemli bir tartışmanın sürdürüldüğünü belirtti ve  “Çok üzgünüz, yine insanlarımız öldü. Son birkaç haftadır ülkede çok önemli bir tartışma sürdürülüyor. Bu tartışmaların çok büyük bir kısmı Türkiye toplumunun beklentilerine yanıt veriyor. Çünkü uzun süredir Türkiye toplumu savaş, şiddet ve bu ölümlerden kurtulmak isterken böyle bir olayla karşılaşıyoruz” diye konuştu.

CHP lideri Özgür Özel saldırı sırasında Doğu gezisindeydi ve öğrenince Ankara’ya geldi, geziyi de iptal edip şehitlerin cenazelerine katıldı, yaralıları ziyaret etti.

Peki bu saldırıyı kim yaptı?

Önce terör örgütü KCK bir açıklama yaptı ve ”Ankara’da gerçekleşen eylemin hareketimiz tarafından yapıldığı belirtiliyor. Eğer bu eylem bizim güçlerimiz tarafından yapılmışsa gerekli açıklama yapılacaktır. Ancak yansıtılmaya çalışıldığı gibi bu eylemin geliştirilen süreçle kesinlikle bir ilgisi yoktur” dedi. Ayrıca aynı açıklamada Öcalan’ın geliştireceği süreci esas alacakları söylendi.

Bugün de PKK’ya bağlı HSM saldırıyı kendilerinin yaptıklarını duyurdu. Açıklamada ‘Ölümsüzler Taburunun otonom bir timi’ tarafından yapıldığı söylenen saldırıyı düzenleyenlerin de Mine Sevjin Alçiçek ve Ali Örek olduğu belirtildi. Saldırıyı uzun süre önce planladıklarını ve son siyasal gündemle alakası olmadığı savunulan açıklamada dört yıl sonra Öcalan’ın mesajının kamuoyuna yansımasının dikkate alınması gerektiği de söylendi. Bunun yaşanan gelişmelere göre değerlendirilecek bir konu olduğu belirtildi.

DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, amcası Abdullah Öcalan ile aile görüşü gerçekleştirmişti. 23 Ekim’deki bu görüşmenin ardından sosyal medyadan açıklama yapan Ömer Öcalan “Bu ziyaret aile görüşmesi kapsamında gerçekleşti. Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: ‘Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.’ Sağlığı iyiydi ve herkese çok selamı vardı” demişti.

Demirtaş'tan Kürt sorunu mesajı: Barışın muhatapları Öcalan ve ErdoğanDemirtaş’tan Kürt sorunu mesajı: Barışın muhatapları Öcalan ve Erdoğan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.