Van’daki tansiyon diğer şehirlere sıçradı: Gözaltılar ve yeni yasaklar

Van Büyükşehir Belediyesi’nin DEM’den alınıp Ak Parti’ye verilmesi üzerine birçok ilde protestolar düzenlendi. 6 ilde 89 kişi gözaltına alındı. CHP ve DEM’in heyeti yola çıkmışken Van’a giriş-çıkışlar 15 gün yasaklandı.

Gündem 3 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

31 Mart seçimleri yeni bir demokrasi tartışmasını ve yeni bir toplumsal gerginliğin fitilini ateşledi.

DEM Parti geçen dönem kayyum atanan Van’ın tüm ilçelerinde seçimi kazandı. Ancak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı iptal edildi ve mazbata AK Partili adaya verildi.

DEM Parti’den ve CHP’den “demokrasiye darbe” tepkisi geldi ve iki parti de Van’a gitmek için heyet görevlendirdi.

‘Eylem yapması muhtemel kişiler’

Ancak heyetler daha yoldayken Van için bir ‘yalıtım’ kararı alındı.

Bugün Van’da yapılacak protesto ve yürüyüşler öncesi Van Valiliği’nden yasak kararı geldi. Valilik 03-17 Nisan’da basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılmasının yasaklandığını bildirdi.

Valilik protesto ve yürüyüş amacı taşıdığı “muhtemel” kişilerin kent merkezi ile ilçe giriş-çıkışlarına izin verilmemesine karar verildiğini duyurdu.

Van Valiliğini Bitlis Valiliği takip etti; Bitlis Valiliği şehirdeki tüm etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.

Siirt Valiliği’nden de açıklama yapılarak Pervari ilçesi ve bağlı tüm köylerde 3 Nisan Çarşamba günü saat 01.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Bu arada PKK’ya yakın sosyal medya hesaplarında terör örgütü yönetimine ait olduğu söylenen ve tüm Türkiye’de sokak protestosu çağrısı yapılan bazı paylaşımlar yapıldı.

Birçok ilde eylem ve arbede

Öte yandan Van’daki bu belediye devri birçok kentte protestolara yol açtı. Birçok ilde göstericiler ile polisler arasında arbede yaşandı ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre Van’da 26, Hakkari’de 38, Siirt’te 4, Batman’da 5, Şırnak’ta 10, İzmir’de 6 olmak üzere toplam 89 kişi gözaltına alındı.

Yerlikaya gözaltıları “izinsiz gösteri yürüyüşü yapma, bölücü terör örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atma” gerekçesiyle açıkladı.

Hakkari’de AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya’ya ait işyerine taşlı saldırı düzenlendiği iddia edildi.

Aynı saatlerde İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin “Van’da darbe var” çağrısıyla Alsancak’ta toplanan grup yürümek isteyince emniyet güçleri müdahale etti. Yürüyüş gerçekleştiren yurttaşlara polis gözaltı yaptı. Birçok ilde olduğu gibi polis İzmir’deki gösteriyi dağıtmak için de plastik mermi, tazyikli su ve biber gazı kullandı.

Siirt’teki protestolarda göstericiler polise taş atarken polis de biber gazı ve plastik mermi kullandı.

Batman, Antep ve Adana’da görev yapan birçok yerel gazeteci sosyal medyadan polis ve göstericilerin karşı karşıya geldiği anların videolarını paylaştı.

İşte onlardan bazıları:

 

Ümit Özdağ’dan ‘itidal’ çağrısı

Protestoların artması üzerine siyasilerden ilk açıklama Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan geldi. Sosyal medyada yaptığı açıklamada “Van merkezli başlayan ve birçok ilimize yayılmak istenen PKK-DEM terör eylemlerini soğukkanlılık ile izleyelim. Bazen hiçbir şey ilk göründüğü gibi değildir, bilelim” notu düşen Özdağ “Hiçbir yerde olayların içinde olmayalım. Partimize ve partililerimize yönelik bir saldırı girişimi olur ise güvenlik güçlerinden gerekeni yapmasını bekleyelim ve Genel Merkeze bilgi verelim.

Türkiye Cumhuriyeti onu yanlış yöneten ve yıpratan bu iktidardaki ve muhalefetteki kadrolara rağmen büyük bir devlettir” çağrısı yaptı.

Mazbata kaybedene verildi, muhalefet ayakta: Bu siyasi darbedirMazbata kaybedene verildi, muhalefet ayakta: Bu siyasi darbedir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.