Yaz tatili bitti, İstanbul’un trafik kabusu geri döndü

Yaz tatilinin bitmesi ve okulların açılmasıyla İstanbul’da trafik yoğunluğu zirveye ulaştı. D-100 ve TEM otoyollarında birçok noktada trafik durma noktasına gelirken İBB verilerine göre şehirdeki yoğunluk yüzde 69’a çıktı.

Gündem 11 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

İstanbul yaz tatilinin ardından yeniden alışık olduğu o yoğun, sabır sınayan trafiğe merhaba dedi. Okulların açılmasıyla megakentte araç trafiği felç oldu. İster Anadolu ister Avrupa yakası olsun kentin hemen her köşesinde, özellikle de iş çıkış saatlerinde sabrı zorlayan bir trafik var.

Günün erken saatlerinde nispeten sakin görünen yollar öğleden sonra bambaşka bir manzaraya bürünüyor. Anadolu Yakası’nda özellikle D-100 kara yolunda Kadıköy’den Maltepe’ye kadar olan bölüm adeta kilitlenmiş durumda. Şile otoyolunun Ümraniye kesiminde de araçlar birbirlerine nefes aldırmayacak kadar sıkışık ilerliyor. TEM otoyolu üstündeki Ataşehir ve Sancaktepe güzergahları da bu yoğunluktan nasibini alıyor.

Sürücüler adeta trafiğin ortasında sabır sınavında. Korna sesleri ve duran araçların oluşturduğu kuyruğun bitmesini beklemek birçok İstanbullunun günlük rutini haline geldi.

Avrupa Yakası nefes alamıyor

Avrupa Yakası’na geçtiğinizde de tablo pek değişmiyor. D-100 kara yolunda Okmeydanı ve Zincirlikuyu arasında iki yönde de araçlar adım adım ilerleyebiliyor. Maslak’tan Hasdal’a kadar olan yolda araçlar trafikte kalmaktan bıkmış, sıkışmış şekilde güçlükle hareket ediyor.

D-100 kara yolunun Haramidere Kavşağı’ndan Hadımköy’e kadar olan bölümünde de durum pek farklı değil. TEM otoyolunda Metris Kavşağı civarındaki yoğunluk sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar sürüyor. Günün hangi saati olursa olsun İstanbul’un bu bölgelerinde trafiğe çıkmak her zaman büyük risk.

Trafik yoğunluğu yüzde 69’u gördü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Yoğunluk Haritası’na göre İstanbul genelindeki trafik yoğunluğu yüzde 69 seviyesine çıkmış durumda. Bu rakam sürücüler için hiç de şaşırtıcı değil. Özellikle de okulların açıldığı bu dönemde trafik şehirdeki herkesin ortak derdi haline gelmiş durumda.

Valilikten farklı karar

İstanbul Valiliği bu kaotik tabloyu bir nebze olsun rahatlatmak için okulların ders saatlerini değiştirmişti. Valilik yoğun trafikle mücadele için dün itibariyle okulların 10.00 ila 15.00 saatleri arasında eğitim vermesi kararını almıştı. Ancak tedbir İstanbul’un devasa trafiği karşısında yetersiz kalmış görünüyor. Kentin dört bir yanında araçlar ağır ağır ilerlemeye devam ediyor ve bu tablo İstanbullulara her gün yeni bir sınav yaşatıyor.

İstanbul Valiliği'nden okulların ilk günü için saat düzenlemesiİstanbul Valiliği’nden okulların ilk günü için saat düzenlemesi

İstanbul'da hava kirliliği arttı: Trafik baş sorumlusuİstanbul’da hava kirliliği arttı: Trafik baş sorumlusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.