Yerlikaya’nın imzasını taklit edip silah ruhsatı satan polis tutuklandı

İstanbul'da silah ruhsatı için sahte belge hazırlayan polis memuru tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanı sıra İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile diğer bazı yetkililerin 10 ruhsatta imzasının taklit edildiği tespit edildi.

Gündem 30 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul Emniyeti’nde akıllara durgunluk veren sahte imza skandalı: Çok sayıda silah ruhsatında dönemin valisi Ali Yerlikaya’nın taklit edilmiş imzaları olduğu anlaşıldı.

Silah ve Patlayıcılar Maddeler Şube Müdürlüğü’nün araştırma ve tespitlerinden yola çıkan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bazı silah ruhsatlarındaki imzaların asılsız ve taklit olduğu şüphesiyle geniş çaplı oprasyon başlattı.

Yerlikaya’nın imzasını taklit edildiği tespit edildi

Yürütülen çalışmalarda 10 farklı silah ruhsatı başvurusundaki belgelerde dönemin İstanbul Valisi şimdiki İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile diğer ilgili yetkililerin imzasının taklit edildiği tespit edildi.
Polis ekipleri toplu taşıma ruhsatı için “olur” almak amacıyla zanlıların sahte sağlık kurulu raporları da hazırlattığını ortaya çıkardı.

İddiaya göre “belgede sahtecilik” suçu emniyetteki bir evrak düzenleme çalışması sırasında fark edildi. Hazırlanan bir dosyada İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’a ait imzanın taklit olduğundan kuşkulanan polis araştırma başlattı. Çalışmada evrakla ilgili başka bazı eksikler olduğu da görüldü. Durum Zafer Aktaş’a bildirildi ve Aktaş “İmza benim değil” dedi.  Bu bilgi üzerine araştırma genişletildi.
Bu  süreçte dönemin İstanbul Valisi olan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasının da taklit edildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine emniyetteki silah ruhsat evrakları köklü bir incelemeye alındı.
Araştırmada sahte imzalarla silah ruhsatı verilmiş 10 evrak bulundu. Dijital imzaların ise şube müdürüne ait olmayan farklı bir bilgisayarla atıldığı ortaya çıkarıldı.

8 bin 285 mermi ele geçirildi

Ekiplerin kriminal incelemesinde tüm imza ve parafların sahte olduğu da ortaya çıkaran güvenlik birimleri aralarında halen görevde olan polis memuru H.Ç. ile av malzemeleri satan Şinasi P.’ın da olduğu 12 şüpheli için operasyon düzenlendi.

Şüpheliler baskın yapılan yerlerde gözaltına alınırken bu kişilere ait adreslerde 10 tabanca, bu silahlara ait 11 şarjör, çeşitli çapta 8 bin 285 mermi ile sahte olduğu belirlenen 10 silah taşıma ruhsatı ele geçirildi.

Parayı ‘sattığı bal için aldığını’ söyledi

Zanlıların sorgusunda av malzemeleri bayisi Şinasi P.’ın her ruhsat için kendisine bin 500 dolar gönderildiğini, bu paraları H.Ç.’ye aktardığını söylediği öğrenildi.

H.Ç.’nin ise bu paraların “sattığı balın karşılığı olduğunu” iddia ettiği öne sürüldü. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler polis memuru H.Ç. ve av malzemeleri bayisi “belgede sahtecilik” suçundan tutuklandı. 10 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Silah kaçakçığı operasyonları aylık bilançosu: 5 bin 154 gözaltıSilah kaçakçığı operasyonları aylık bilançosu: 5 bin 154 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.