3 Cisim Problemi Çin’i ikiye böldü: Düz ve sığ

Netflix'in merakla beklenen dizisi '3 Cisim Problemi' yayınlandı. Yayınlanır yayınlanmaz da tartışmaları beraberinde geldi. Özellikle Çinli izleyiciler diziyi sığ ve düz hatta "Amerikanlaştırılmış" buldu.

Kültür Sanat 23 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Netflix’in Çinli yazar Liu Cixin’in romanından uyarladığı ‘3 Cisim Problemi’, Çin sosyal medyasını ikiye böldü. Yazar Liu Cixin’in ‘Dünyanın Geçmişi’ adlı üçlemesine dayanan dizi, 1960’lardan insanlığın sonuna kadar uygarlığı kapsayan iddialı bir bilimkurgu serisi. Merakla beklenen dizi, Netflix için ‘Game of Thrones’ dizisinin senaristleri David Benioff ve D.B. Weiss ile True Blood yazarı Alexander Woo tarafından, yönetmen Derek Tsang ile birlikte çalışılarak yaratıldı.

3 Cisim Problemi Çin’i oryantalize ediyor

Cuma sabahı itibariyle, mikroblog platformu Weibo’daki ‘3 Cisim Problemi’ etiketi 2,23 milyar kez okundu ve 1,424 milyon kez tartışıldı. Bazıları Netflix’in büyük ölçüde Çinlilere ait bir hikayeyi alıp uluslararası bir oyuncu kadrosuyla aksiyonun çoğunu İngiltere’ye taşımasına itiraz etti. Diğerleri ise ana karakterin cinsiyet değiştirmesini eleştirdi. Ancak GQ’da çıkan bir habere göre bunu talep eden bizzat kitabın yazarı Liu Cixin.

Çin’deki eleştirilerin bir kısmı, ABD’ye yönelik düşmanlık ve hikayenin Amerikanlaştırılması suçlamalarına da dayanıyor. Weibo’da bir yorumcu “Düz ve sığ, bilim kurgunun zor konsepti kabaca basit bir görsel gösteriye dönüştürülmüş,” diyerek dizinin yaratıcılarını Çin’i “oryantalize etmekle” suçladı. Pek çok Çinli izleyici filmi, Çinli teknoloji şirketi Tencent’in yapımcılığını üstlendiği 2023 Çin uyarlamasına benzetiyor. Kimileri ise ‘3 Cisim Problemi’ dizisinin Çin uyarlamasının daha başarılı olduğu görüşünde.

'Game of Thrones'un yaratıcılarından '3 Cisim Problemi': Okuduğumuz hiçbir şeye benzemiyor‘Game of Thrones’un yaratıcılarından ‘3 Cisim Problemi’: Okuduğumuz hiçbir şeye benzemiyor

'3 Cisim Problemi' rekor kırdı: Bölüm başı maliyeti 20 milyon dolar‘3 Cisim Problemi’ rekor kırdı: Bölüm başı maliyeti 20 milyon dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.