Aydın’da 47 tarihi mezar gün yüzüne çıkarıldı

Aydın'daki Nysa antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığındaki kazılarda iki bin yıllık mezarlar ortaya çıkarıldı.

Kültür Sanat 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İki vadi arasında yer alan Nysa antik kentindeki kazılar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında devam ediyor. Akharaka Tapınağı ve Anadolu’nun en iyi korunmuş kütüphanelerinden birine sahip antik kent, tiyatro, stadyum ve meclis yapısıyla dikkati çekiyor.

Aydın’ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa antik kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Öztaner ünlü coğrafyacı Strabon’un eserinde Nysa’da eğitim aldığını yazdığını, kütüphaneleri ve tiyatrolarıyla Nysa’nın aynı zamanda Roma döneminin eğitim ve kültür kenti olarak bilindiğini söyledi.

Restorasyon çalışmalarının yanı sıra kazılara da devam ettiklerini dile getiren Öztaner heyecan verici bir sezona başladıklarını anlatıyor. Nysa’nın ızgara planlı cadde ve sokak sistemi üzerine çalışmaya devam ettiklerini belirten Serdar Hakan Öztaner Efes, Magnesia ve Tralleis güzergahındaki ana ticaret yoluna bağlantıyı sağlayan bir caddeye ulaştıklarını ve çok heyecanlı olduklarını bildirdi. Öztaner, caddenin kullanım dönemini belirlediklerini ifade ederek “Efes’ten başlayarak Magnesia, Trallies ve günümüze ulaşan ana ticaret yoluna bağlantıyı sağlayan kentin kuzey güney yönlü ana caddesini bulduk” dedi.

47 mezar gün yüzüne çıkarıldı

Caddenin 7. yüzyıla kadar kullanıldığını, depremlerden sonra toprak altında kaldığını aktaran kazı başkanı Serdar Hakan Öztaner caddenin üst dolgu toprağında 47 mezar bulduklarını söyledi. Gömülerin 11. yüzyıla ait olduğunu belirten Öztaner şunları kaydetti: “Cadde hattı üzerinde 47 geç dönem mezarı bulduk. Mezarlar içinde bebek ve çocuk mezarlarının çoğunlukta olması 11. yüzyılda kentte salgın hastalıkların olabileceğini ve yaşantının zor geçtiğini gösteriyor. Bu salgın hastalığın tespitine yönelik araştırmalara devam ediyoruz. Kentin son döneminde daha fakir, daha düzensiz yerleşimlerin olduğu anlaşılıyor ve kentin merkezinin de mezarlık olarak kullanmasından dolayı terk edilmiş bir görüntü sunmakta.”

Bulunan caddenin önemine de değinen Kazı Başkanı Serdar Hakan Öztaner “Bu caddenin önemi Nysa’yı güneyden geçen ana yolla bağlantı kurması. Dolayısıyla Efes’ten yola çıkıp gelseydiniz kente işte bu cadde üzerinden giriş yapıyor olacaktınız. Ne zamana kadar, 7. yüzyıldaki o yıkıcı depreme kadar” dedi. Öztaner 2 bin yıl öncesine ait caddenin uzunluğunun bir kilometreyi aştığını, şu anda 100 metrelik kısmında çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

UNESCO 24 yeni Dünya Mirası'nı açıkladı: Listede Türkiye yokUNESCO 24 yeni Dünya Mirası’nı açıkladı: Listede Türkiye yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.