Akın var akın, müzelere akın: Üç ayda 4 milyon ziyaretçi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerini 2024'ün ilk üç ayında 4 milyona yakın ziyaretçi gezdi. Konya Mevlana Müzesi, en çok ziyaret edilen müze olurken Müze Kart talebi de rekor kırdı.

Kültür Sanat 6 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Hieropolis, Pamukkale'nin yanı başında olması nedeniyle ziyaretçilerin uğrak yerlerinden.

Türkiye yılın ilk üç ayında müzelere koştu. 2023’te 30 milyon ziyaretçiyi ağırlayan müze ve ören yerlerini ilk üç ayda 4 milyon kişi gezdi. Yılın en sakin dönemindeki bu ilgi, bahar ve yaz ayları için ziyaretçi beklentilerini yukarıya çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini arasında yılın ilk üç ayında en çok ziyaret edilen yer 383 bin 392 ziyaretçiyle Konya Mevlana Müzesi. İkinci sırada ise 259 bin 25 ziyaretçi ile Denizli’deki Hierapolis antik kenti var. İzmir’deki Efes antik kenti 249 bin 482 ziyaretçiyle üçüncü sırada. Dördüncü sırada 149 bin 23 kişi ziyaretçi sayısıyla 4- Nevşehir Göreme Ören Yeri var.

Konya Mevlana Müzesi, ilk üç ayda en çok ziyaret edilen müze oldu.

Bakan Ersoy en çok ziyaret edilen yerlerin sıralı listesini açıklarken listede yer alan altı yerin ziyaretçi sayıları açıklanmadı. Lakin en çok ziyaret edilen yerler arasında ziyaretçi yerleri açıklanmasa bile Galata Kulesi ile Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri de var.

Listeyi şöyle verelim.

1- Konya Mevlâna Müzesi
2- Denizli Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri
3- İzmir Efes Ören Yeri
4- Nevşehir Göreme Ören Yeri
5- Nevşehir Zelve-Paşabağları Ören Yeri
6- Ankara Cumhuriyet Müzesi
7- İstanbul Arkeoloji Müzesi
8- İstanbul Galata Kulesi
9- Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri
10- Nevşehir Kaymaklı Yer Altı Şehri

Müze ve ören yerleri bayramda açık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, müze ve ören yerlerine ilişkin ilk üç aylık verileri sosyal medya hesaplarından açıkladıktan sonra müze ve ören yerlerinin Ramazan Bayramı süresince ziyaretçileri ağırlamaya devam edeceğini de hatırlattı: “Bakanlığımıza bağlı 300’den fazla müze ve ören yeri ile Cumhurbaşkanlığına bağlı Millî Saraylar Başkanlığı bünyesindeki müzeler Ramazan Bayramı boyunca sizleri bekliyor. 2024 yılının ilk üç ayında müze ve ören yerlerimizde 4 milyona yakın ziyaretçi ağırladık.”

Göbeklitepe, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri oldu.

Müze Kart Satışlarında rekor artış

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yurttaşların tarihî ve kültürel zenginliklere ulaşımını kolaylaştırmak üzere 60 liraya sabitlenen Müze Kart satışlarında da rekor satışlar elde edildiğini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300’den fazla müze ve ören yeri ile Cumhurbaşkanlığına bağlı Millî Saraylar Başkanlığı bünyesindeki müzelerde geçerli olan Müze Kart satışları 2024 yılının ilk üç ayında 701 bin 162’ye ulaşmış.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.