Aktivistlerin hedefinde bu kez Kral Charles’ın portresi var: Yeniden düzenledik

Kral III. Charles'ın ilk resmi portresi geçen ay açılmıştı. Tartışma yaratan tablo yine gündemde. Animal Rising isimli hayvan hakları örgütü aktivistleri Londra'daki Philip Mould Galerisi'nde sergilenen portreye saldırı düzenledi.

Kültür Sanat 13 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Konuşma balonunda, "Gromit, Kraliyet Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Derneği (RSPCA) çiftliklerinde hayvanlara yapılan zulme bak" yazıldı.

2022 yılında annesi Kraliçe Elizabeth’in ardından 70 yıl sonra geçen Kral Charles’ın ilk resmi portresi Buckingham Sarayı’nda açılmıştı. Kırmızı rengin hakim olduğu portre sosyal medyada gündem konusu olmuş, Charles’ın tabloyu ilk gördüğü anki tepkisi de tartışma yaratmıştı.

Jonathan Yeo’nun resmettiği portre de bu kez bir saldırıyla gündemde. Animal Rising isimli hayvan hakları örgütü aktivistleri Londra’daki Philip Mould Galerisi’nde sergilenen portreye saldırdı. İki aktivist tabloya ‘Wallace ve Gromit’ isimli çizgi filmin ana karakterlerinden Wallace’ın yüzünü Kral Charles’ın yüzüne yapıştırdı. Karakterlerin üzerinde bir de “Gromit, Kraliyet Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Derneği (RSPCA) çiftliklerinde hayvanlara yapılan zulme bak” yazan bir konuşma balonu vardı.

Portre, 16 Mayıs’tan 14 Haziran’a kadar Londra’daki Philip Mould Gallery’de.

Aktivistler bu eylemle Kral Charles’ı organizasyonlarını desteklemeye davet ettiklerini açıkladı. Ayrıca portreyi “yeniden düzenlediklerini” duyurdular. Aktivistlerden Daniel Juniper şunları söyledi: “Kral Charles Wallace ve Gromit’in  büyük bir hayranı olduğu için onun dikkatini RSPCA Garantili çiftliklerde yaşanan korkunç olaylara çekmenin daha iyi bir yolunu düşünemezdik.”


Animal Rising isimli hayvan hakları örgütü aktivistleri Londra’daki Philip Mould Galerisi’nde sergilenen portreye saldırı düzenledi.

RSPCA çiftliklerindeki usülsüzlüklere vurgu yapılan bir açıklamada ise “Charles çiftliklerdeki hayvanlara karşı zulme duyduğu hassasiyeti açıkça dile getirdi. Şimdi RSPCA’nın Garanti Planını kaldırma ve hayvan çiftlikleriyle ilgili gerçekleri açıklama çağrısında bulunmasının tam zamanı” dendi.

Tabloyu halka ücretsiz olarak gösteren galeri olayın hızla bittiğini ve sanat eserine herhangi bir zarar verilmediğini söyledi.

Huzurlarınızda Kral III. Charles'ın resmi portresi: Kırmızılar içinde ve omzunda bir kelebekHuzurlarınızda Kral III. Charles’ın resmi portresi: Kırmızılar içinde ve omzunda bir kelebek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.